Constanţa: Hai la Techirghiol pentru băi de nămol FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea balneoclimaterică este recunoscută pentru efectul terapeutic al nămolului din lacul Techirghiol.Zona liniştită este apreciată de cei care caută un refugiu să se relaxeze şi au nevoie de tratamente la sanatoriul din localitate. Click aici pentru FOTOGALERIE.

Deşi an de an mii de turişti ajung la tratament în Techirghiol, în micuţa localitate aflată la 12 kilometri de Constanţa investiţiile în infrastructură se pot număra pe degete. Străzile din Techirghiol au fost doar cârpite.

În schimb, pensiunile localnicilor s-au înmulţit. Proprietarii spun că încearcă să menţină un preţ care să atragă turiştii. De pildă, preţurile pentru o noapte de cazare variază între 40 şi 100 de lei. Zona este însă lipsită de agrement sau de posibilităţi de distracţie, aşa că rămâne în continuare în preferinţele pensionarilor.

Miros înţepător

Soarele arde puternic în apropierea lacului Techirghiol şi la orele amiezii puţini turişti se încumetă să stea la plajă. Un miros uşor înţepător vine dinspre apă, dar dacă nu ar fi cunoscute puterile terapeutice, ar deranja. „Aşa se întâmplă aici când vântul adie dinspre lac, iar iodul intră în contact cu aerul“, explică un localnic.

Cei care vor să îşi petreacă ziua la „băile reci” trebuie să plătească şapte lei biletul de intrare. Zona a fost redeschisă de curând, iar plaja reamenajată, împărţită pe trei sectoare: pentru nudiste, pentru nudişti şi sectorul comun. „Vin din tot judeţul aici. Am curăţat plaja şi am pus şezlonguri şi umbreluţe. Avem şi cabinet medical cu asistentă în cazurile de urgenţă“, a explicat administratorul Asan Feizi.

Aici turiştii pot sta la plajă şi se pot unge cu nămolul din lac. „Locuiesc în Canada şi mi-a spus o prietenă de acest loc. E plăcut, dar ar trebui mai bine amenajat. E bine, dar e vorba de medicină naturală şi trebuie exploatată“, a declarat Rodica Delancea, de 63 de ani.

Terapie şi la mănăstire

La câteva străduţe distanţă se află Centrul social pastoral „Sfânta Maria“, care dispune de 150 de locuri. În curte se află mănăstirea, iar cei care vin aici sunt pensionari care au cumpărat bilete prin Casele de Pensii. Preţul pe zi, de persoană, este de 72 de lei, în această sumă fiind incluse masa, cazarea şi tratamentul.

Meniul este servit în funcţie de afecţiunile fiecăruia. Pensionarii sunt asistaţi de personal medical şi beneficiază de masaj, de băi galvanice sau cu nămol. „Bem apă sfinţită şi ne place că este linişte. Daţi cu apă pe faţă, pentru că face bine. Eu vin tot timpul aici“, spune Ioana Marin, o turistă din Oradea. Sezonul nu se termină aici odată cu vara, rezervările fiind făcute până în decembrie.

„Cazarea“ la sanatoriu, 60 de lei pe zi

image

Aparatura medicală este nouă, iar baza de tratament a fost complet modernizată  Foto: Mihai Ciobanu



În apropierea lacului se află sanatoriul balnear de la Techirghiol, care este de câţiva ani în reabilitare. Baza de tratament a fost complet renovată şi este dotată modern, în schimb la camerele de cazare mai este de lucru. Chiar şi aşa, clienţii nu lipsesc. „În prezent unitatea este ocupată în proporţie de aproape 90%”, a spus directorul sanatoriului, Inghiran Logofătu.

Pensionarii care cumpără bilete prin Casa de Pensii plătesc între 46 şi 60 de lei pe zi. De asemenea, la sanatoriu se poate ajunge şi cu trimitere de la medicul de familie. Cazarea în camerele modernizate costă 100 de lei pe zi, de persoană, sumă în care sunt incluse şi masa, şi tratamentul. Preţul pentru cazarea în partea nemodernizată a sanatoriului este de 70 de lei pe zi.

Tratamentul acordat de specialiştii de aici poate fi făcut şi în ambulatoriu, iar o consultaţie costă 18 lei. Procedurile terapeutice, fie că e vorba de aerosol, bazin, împachetări cu nămol sau alte servicii, costă între 3,5 lei şi 19 lei. „Sunt pentru prima dată aici şi vreau să mă internez pentru tratament. Acum, la vârsta noastră, mai greu cu vindecarea, mai degrabă ne ameliorăm suferinţele“, a spus Angela Pop (62 de ani), din Constanţa.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite