Constanţa: FOTOGALERIE Invazie de alge pe plaje
0
Mirosul îngrozitor al algelor şi gunoaiele de pe plaja din Mamaia strică vacanţa turiştilor.Tone de alge împuţite - asta găsesc turiştii care vin în unele zone de pe plaja din Mamaia. Mulţi dintre ei renunţă la sejururi, alţii scrâşnesc din dinţi şi suportă.
Mamaia, locul cel mai de fiţe de la Marea Neagră, unde oamenii de afaceri, politicienii şi vedetele se prăjesc pe şezlonguri, în faţa hotelurilor de lux, le oferă turiştilor de rând o latură mai puţin atractivă.
De mai bine de o săptămână, cei care merg în zonele mărginaşe ale staţiunii au parte de privelişti de-a dreptul îngrozitoare din cauza invaziei de alge pe care valurile le aruncă pe plaje, unde putrezesc.
Plaja pute a hoit, turiştii pleacă acasă
Algele adunate „în buza apei”, al căror miros alungă până şi pescăruşii, la care se adaugă PET-uri de bere şi de suc aruncate aiurea, grămezi de coji de seminţe, coceni de porumb şi ambalaje de mâncare ajung până la urmă să lase turiştilor o imagine jalnică despre întreg litoralul românesc.
Şi asta pentru că se merge, inevitabil, pe ideea fixă că, dacă Mamaia, care este „Perla litoralului românesc”, este aşa, atunci în celelalte staţiuni e mai rău”.
Dimineaţa, mirosul nu deranjează foarte tare, dar, după orele prânzului, când temperatura sare de 30 de grade Celsius, algele intră în putrefacţie şi ai impresia că te afli lângă un hoit.
Cei care nu mai pot suporta mizeria şi putoarea de pe plaje pleacă de pe litoral şi promit că nu se mai întorc niciodată. „E prea murdar aici. Am bătut sute de kilometri ca să vedem marea, să ne relaxăm şi uitaţi ce găsim: alge, mizerie. Intenţionam să stăm o săptămână, dar vrem să plecăm. Mai bine mergeam la bulgari sau în Turcia. Aici, la noi, nu pot să-mi bag copilul în apă că se îmbolnăveşte”, se plânge Bodi Istvan din Covasna, care a venit, încă de sâmbătă, cu soţia şi copilul, ca să-şi petreacă vacanţa la Mamaia.Acelaşi impuls îl au, de altfel, toţi turiştii care intră în contact cu algele litoralului românesc.
Localnicii sunt intrigaţi
Constănţenii sunt foarte supăraţi din cauza faptului că plaja lor este atât de murdară. „Dacă nu se face nimic foarte repede în privinţa curăţării litoralului, turiştii vor uita Marea Neagră. Vor pleca în alte ţări, unde e mai ieftin, mai curat şi mai civilizat decât la noi”, s-a plâns Cătălin (30 de ani) din Constanţa, care a venit cu prietena lui Cristina (23 de ani) pe plajă la Mamaia.
Sute de petiţii
Turiştii sunt nemulţumiţi că au parte de jeg pe bani grei. Ministerul Turismului, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţia Ape Dobrogea-Litoral primesc, zilnic, sute de plângeri din partea celor care nu mai suportă mizeria de pe plajă.
Controalele curg gârlă, dar operatorii nu păţesc mai nimic. „Încercăm să păstrăm plajele cât mai curate posibil, iar operatorilor care nu au grijă de plajele pe care le-au închiriat li se va realiza contractul”, a spus Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al DADL.
Autorităţile par depăşite de invazia de vegetaţie marină, mai ales că, de la an la an, cantitatea de alge din Marea Neagră a cunoscut o creştere alarmantă.
Algele se strâng doar noaptea
Reprezentanţii Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL) ştiu despre faptul că tot litoralul este invadat de alge, dar spun că acţiunea de strângere a acestora nu se poate desfăşura decât noaptea, pentru că ziua nu se intră cu utilajele printre turişti.
„Noi curăţăm plajele noaptea, pentru că utilajele sunt foarte mari şi ar putea deranja turiştii. În caz de urgenţă, când cantitatea este foarte mare, venim şi ziua. Operatorii care au închiriat porţiunile respective sunt obligaţi să cureţe «firul» subţire de lângă mal. Dar ceea ce vedeţi după-amiază sunt algele strânse în cursul zilei”, a precizat Cătălin Anton, purtător de cuvânt la DADL.
Algele au cuprins nordul litoralului
De obicei, algele se adună pe plajele din sudul litoralului, de la Eforie Sud până la Vama Veche. Săptămâna trecută însă, fenomenul acesta s-a concentrat în nord, în staţiunile Constanţa, Mamaia şi Năvodari. În mai mică măsură, invazia de alge s-a întins şi spre staţiunile din centrul litoralului, Eforie Nord şi Costineşti.