Expoziţie de instrumente de obiecte astronomice la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţie inedită la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii Constanţa: constănţenii pot admira de astăzi o colecţie de obiecte de navigaţie astronomică, cărţi rare de navigaţie dar şi instrumente folosite la studierea boltei cereşti.

Evenimentul a fost inaugurat sub numele Descoperă Universul“ şi este organizat de conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi Asociaţia Culturală „Noua Acropolă“.

„Vedetele“ expoziţiei sunt un compas de navigaţie magnetic, fabricat în anul 1950, cărţile şi hărţile rare de navigaţie. Cei pasionaţi de astrologie au la dispoziţie panouri pe care sunt prezentate constelaţiile fiecărei zodii în parte.

„Am vrut să oferim constănţenilor prilejul de a-şi satisface curiozitatea cu privire la un subiect care se bucură mare deschidere: bolta cerească. Cei pe care îi pasionează astrologia pot vedea cum aratele astrele care ne influenţează pe toţi“, a declarat directorul complexului muzeal, Adrian Mînăstireanu.



Vizitatorii vor avea la dispoziţie un muzeograf care să le prezinte exponatele şi să le ofere informaţiile necesare. Unul dintre exponatele principale este un compas de navigaţie şi unul de buzunar care în ciuda faptului că au peste 50 de ani vechime pot rivaliza, ca eficienţă, cu cele mai performante. „Aceste instrumente, inventate prin 1400 au ajutat la descoperirea unor zone necunoscute până atunci, cum ar fi Indiile de Vest. Neguţătorii de pe drumul  mătăsii foloseau un compas de de buzunar “, a mai spus Mînăstireanu.

Evenimentul cuprinde şi conferinţe tematice dar şi proiecţia unui film despre frumuseţea cosmosului. Vizitatorii au acces şi la Planetariu unde pot urmări spectacolele dedicate aştrilor cereşti. Expoziţia va fi deschisă până în luna septembrie. 



image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite