Expoziţie cu obiecte datând din mileniul IV î.Hr.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia a fost inaugurată, de curând, o nouă expoziţie cu obiecte neolitice, recent descoperite, care aparţin culturii Hamangia şi care datează din

La Muzeul de Arheologie Callatis din Mangalia a fost inaugurată, de curând, o nouă expoziţie cu obiecte neolitice, recent descoperite, care aparţin culturii Hamangia şi care datează din mileniul IV î.Hr. Valoarea acestor obiecte este dublată de faptul că atestă existenţa culturii Hamangia pe teritoriul ţării noastre cu mult înainte de perioada în care se credea, cercetările anterioare atribuind-o secolului IV î.e.n. Expoziţia conţine unelte din silex, un idol din lut ars, un fragment ceramic pictat, o statuetă din os ce reprezintă o femeie şi pietre sculptate.

Locuinţele sociale construite pe istorie
Descoperirea a fost făcută anul acesta în cartierul Dobrogea I din Mangalia pe locul alocat de primărie construcţiei de locuinţe sociale pentru tineri. În momentul în care au fost începute săpăturile pentru fundaţiile acestor construcţii, a ieşit la iveală o aşezare din faza târzie a dezvoltării culturii Hamangia, fază care, după cum ne-a declarat dr. Ion Pâslaru, a primit denumirea de faza Mangalia. "Stratul cultural, care conţine obiecte şi unelte din acea perioadă, nu este prea gros. În schimb, aşezarea este foarte mare, iar locuinţele sunt dispersate pe teritoriu şi sunt reprezentate de bordeie şi semibordeie săpate în lut galben. Într-un bordei am găsit statueta din lut ars. Aceasta are coloană în loc de cap, brâul de pe umeri reprezintă mâinile, iar linia de jos ne arată că este femeie", a spus Ion Pâslaru. În alt bordei a fost găsit un mic idol din os, reprezentând tot o femeie, deoarece cultura Hamangia a fost una matriarhală. Este cel de-al doilea idol din os, aparţinând acestei culturi, care a fost descoperit, primul fiind găsit la Durankulak (lacul în formă de ureche, în limba turcă) din Bulgaria.Dar munca arheologilor în acest loc întâmpină şi multe dificultăţi: "Din păcate, statul nu finanţează aceste cercetări şi îi obligă pe cei care construiesc să o facă. Dar ei nu au bani, de aceea s-au revoltat şi ne-au spus:
Noi plătim pentru nişte cioburi care nu valorează nimic?
". Dar până la urmă am reuşit să găsim puţină înţelegere şi să ne continuăm munca". Cercetările arheologice vor continua pentru ca vatra aşezării să fie descoperită într-o proporţie cât mai mare şi pentru a fi găsit bordeiul care este corespondentul templului sacru pentru acea periodă. Însă, după cum ne-au spus experţii, construcţia de case nu va fi oprită.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite