Evadare de Florii în Dobrogea: rezervaţiile naturale de flori FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, de Florii, vă puteţi bucura de spectacolul naturii, mai ales că vremea este frumoasă. Rezervaţia Fântâniţa, Pădurea Hagieni, Cheile Dobrogei, Pădurea Canaraua Fetii, Dumbrăveni, Pădurea Esechioi şi Grădina Botanică de la Balcic, în Bulgaria, sunt doar câteva dintre locurile unde puteţi evada de Florii.

Natura s-a trezit la viaţă. Viorelele, toporaşii, brebeneii sau brânduşele sunt flori pe care le puteţi admira în rezervaţiile in judeţ.

Cea mai apropiată de Constanţa este Rezervaţia Fântâniţa, situată la marginea Murfatlarului. În aria protejată de Mediu cresc brânduşa de primăvară violacee şi irişii sălbatici coloraţi în mov, galben sau azuriu.

image

Mic sau mare, o ieşire în natură reconfortează fizicul şi psihicul

Dacă plecaţi pe litoral puteţi să vă bucuraţi de flori şi aer proaspăt făcând un popas în Pădurea Hagieni, situată la sud-vest de Mangalia, spre Albeşti. La Hagieni găsiţi iasomia sălbatică, ce este parcă apărată de arbuştii spinoşi din rezervaţie.

Nord

La Cheile Dobrogei, situate între Târguşor şi Cheia, în afară de masivele geologice, puteţi admira plantele din rezervaţia naturală, cum ar fi cărpiniţa, stejarul pufos, scumpia, dar şi ferigile, în locurile umede.

Sud

Dacă mergeţi spre sudul Dobrogei puteţi poposi în Pădurea Canaraua Fetii şi la Dumbrăveni, aflată la sud de Băneasa. La fel ca în toate pădurile din sudul judeţului, acolo cresc plantele care înfloresc timpuriu - viorele, toporaşi, brebenei, care formează adevărate covoare coloristice.

Tot în sud se află Pădurea Esechioi, în apropiere de Ostrov, la sud de lacul Bugeac.

În rezervaţia naturală cresc stejarul pufos, stejarul brumăriu, cărpiniţa, vişinul turcesc, scumpia, iasomia sălbatică şi untul pământului, plantă ce are flori mici şi verzui, cu efect curativ.

Nu uitaţi, însă, că natura trebuie protejată, iar autorităţile deja au tras un semnal de alarmă! „Toţi iubitorii de frumos trebuie să protejeze aceste minunăţii ale naturii, să ia atitudine fermă împotriva celor ce duc acasă braţe întregi de rămurele sau flori de pădure. De Florii mai ales salcia, dar şi liliacul şi cornul sunt rupte", a declarat inginerul Gheorghe Caragheorghe, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Constanţa.

Evadate la castelul Reginei Maria

Dacă aveţi mai mult timp la dispoziţie, puteţi da o fugă până la Balcic, în Bulgaria, acolo unde puteţi vizita Grădina Botanică din jurul Castelului Reginei Maria. Locul unde a trăit regina Maria este înconjurat de o grădină cu peste 2.000 de specii de plante. Amenajată pe mai multe terase, în grădină puteţi admira specii de crini, favoriţii reginei Maria, smochini, cactuşi, ficuşi, trandafiri, nuferi, magnolii aromate, lilieci.

image

Grădina din dreapta Castelului, care dă spre mare

Arhitectura simplă a castelului reginei Maria, înconjurat de oaze de verdeaţă, oferă un farmec aparte locului cunoscut sub numele de „Cuibul liniştii", la Balcic.

Terasele suspendate dispuse ca un amfiteatru deasupra vilei Cuibului liniştit sunt înverzite cu smochini, trandafiri şi multe alte plante extraordinare. Tot aici este mormântul Reginei.

image

Castelul Reginei Maria

O alee formată din 20 de pietre de moară este atracţia grădinii. Aleea a fost botezată de regina Maria „Aleea Secolelor". Prin testament, ea a spus ca la fiecare secol să se mai adauge o piatră.

Grădina de nuferi

image

Grădina de nuferi, din faţa Castelului reginei Maria

În apropierea acestei alei, regina creştea crini albi înalţi, favoriţii ei. Ea a povestit că această gingaşă floare, crinul, a sădit-o în mai multe locuri, însă nicăieri nu a crescut atât de frumos ca la Balcic. Acum, turiştii pot admira crinii neînfloriţi în diferite colţuri ale grădinii botanice.

Există o superstiţie care spune că, dacă treci puntea suspinelor cu ochii închişi în timp ce-ţi pui o dorinţă, ea ţi se va îndeplini.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite