Emil Lucian Fronescu a pictat Poliţia de Frontieră Tulcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munca l-a purtat pe Fronescu în localităţi de pe malul apei. Acum, păzeşte frontiera ţării la Sulina. În timpul liber, profită de peisajele superbe din zonă.

Emil Lucian Fronescu şi-a descoperit vocaţia pentru pictură încă din copilărie. Ca urmare a optat pentru un liceu de specialitate. În cursul studiilor, în anul 1979 şi-a expus pentru prima dată creaţiile la Casa de Cultură a Sindicatelor din Tulcea.

„Eu şi familia mea ne-am mutat foarte des. Cumva, am nimerit tot timpul lângă localităţi amplasate lângă apă. De aceea am pictat în special natura“, îşi aminteşte pictorul acum „înrolat“ cu acte în regulă la Poliţia de Frontieră şi a fost repartizat la Sulina.

A pictat pe sticlă


Până acum zece ani a pictat pe sticlă. A trecut însă la pictura pe pânză, pictură adevărată, aşa cum o numeşte el. „Pictura pe sticlă te limitează la genul decorativ. Pata de culoare este plată, trebuie să aştepţi mult până se usucă. Se foloseşte mai mult pentru icoane. Cu pânza este altceva. Toţi marii artişti s-au exprimat aşa iar pe pânză s-au creat cele mai mari capodopere, deşi nu neg valoarea altor lucrări, de exemplu frescele“, a povestit artistul.

Nu a putut trăi însă din pictură aşa că a fost nevoit să îşi mai găsească o ocupaţie. Timp de 12 ani a fost învăţător şi a predat educaţia plastică. În final a renunţat la a fi angajat într-o unitate de învăţământ.

„Eram stresat. Mă simţeam plafonat şi nu mai aveam starea necesară să creez aşa că m-am retras“, îşi aminteşte Fronescu. Trebuia totuşi să îşi găsească un loc de muncă care să-i asigure un venit stabil şi totodată posibilitatea de a-şi urma pasiunea în continuare.


La insistenţele soţiei s-a dus la un examen pentru angajarea în Poliţie. Decizia, luată în decembrie 2005, s-a dovedit a fi lozul câştigător: nu numai că poate picta în continuare dar este şi ajutat.

„Conducerea Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră îmi asigură materialele necesare iar eu le predau tablouri care sunt expuse într-un centru de cazare al Poliţiei“, spune pictorul.

Mai mult de atât anul trecut a fost ajutat să-şi deschidă şi prima expoziţie de pictură „matură“. Manifestarea a fost organizată la Teatrul Jean Bart din Tulcea şi s-a bucurat de succes, iar pictorul a putut să-şi expună toate creaţiile.

Pictează natura


„Subiectele mele sunt de regulă legate de natură, de oameni. Am redat peisaje, portrete de pescari dar şi cai. Nu am călărit niciodată dar mi se par nişte animale frumoase şi misterioase“, povesteşte pictorul. Nu îşi caută subiectele ci mai degrabă acestea îl găsesc pe el.

„Pur şi simplu ştiu că am găsit subiectul de pictat. Apare în mine ideea aşa cum poetului îi vine în minte o strofă de poezie“, spune el.

Uneori pictorul se simte inspirat să îşi facă arta mai greu de înţeles. „Din când în când trag spre suprarealism. Uneori peştii mei zboară printre nori, dar, sincer, nu am o preferinţă către abstract“, a spus Emil.

Citiţi mai multe în !

image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite