Constanta: Elisabeta Ungureanu vorbeşte pe limba delfinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crede că animalele sunt cele mai corecte fiinţe din Univers, dar dintre toate, delfinul, cu inteligenţa lui sclipitoare, îţi oferă momente unice. Şi cea mai trainică prietenie.. Iniţial a început la Circul de Stat cu lei, dar cel mai bine s-a simţit pe marginea bazinului, alături de delfini.

Este cea mai veche dresoare de delfini din ţară. Prin mâna sa au trecut de-a lungul timpului, în 30 de ani de reprezentaţii, mai bine de 15 exemplare, fiecare în felul lui o vedetă. Pe undeva, datorită lor, şi Elisabeta Ungureanu se consideră o „aleasă“, care a avut şansa să lucreze într-o lume cu totul şi cu totul inedită. Spune că, deşi anii au trecut, munca asta i-a păstrat tinereţea sufletească şi zi de zi pe marginea bazinului a învăţat să vorbească cu delfinii, să-i ştie, să-i înţeleagă şi, mai mult decât orice, să-i iubească.

 A trăit cu fiecare lunile de acomodare, până când s-au cunoscut şi au ajuns să se apropie. A mai lucrat cu foci, pinguini şi lei de mare, dar delfinii sunt fermecători prin inteligenţa şi reacţiile lor, printr-o candoare de-a dreptul cuceritoare. În timp, luminile show-ului s-au stins pentru mulţi şi a suferit pentru fiecare în parte. Dar spectacolul continua.

Curiozitate şi muncă

S-a ataşat atât de mult încât uneori, chiar şi după numai câteva minute de la terminarea unei reprezentaţii, în drum spre casă, i se face dor de Mark, cel mai fidel prieten al său. Au trăit împreună atâtea spectacole, au împărţit taine şi confidenţe, au stat la un peşte şi s-au jucat împreună, cu şi fără spectatori.

 „La început a fost curiozitatea şi… un loc de muncă. Apoi, în timp, mi-am dat seama ce noroc am să lucrez în lumea asta. Este o oază de linişte sufletească. În mijlocul ei, Mark, un jucăuş, spontan şi pus mereu pe glume, mă face să uit de toate. Las tristeţile la vestiar şi vin să mă încarc cu energia lui pozitivă, cu tonusul şi inepuizabila lui rezervă de entuziasm. Avem 23 de ani de când suntem colegi şi prieteni şi ne simţim bine împreună“, povesteşte ea.

„De la Mark, cu dragoste, un buchet de stropi“

Înaintea fiecărui spectacol trăieşte emoţii ca oricare artist, pentru că, de felul ei, este o perfecţionistă. Ştie că Mark nu o dezamăgeşte, dar vrea ca totul să fie desăvârşit, să-l poată pune în valoare şi pe el, să-i ofere aplauzele spectatorilor. Un show cu animale are ceva deosebit prin emoţia pe care o transmite, dar şi prin doza de imprevizibil.

 Elisabeta Ungureanu are şi ea replicile ei în momentele în care Mark face un aport de inele sau se pregăteşte de un număr nou. Se suplinesc unul pe altul, dar marea reuşită constă în abilitatea dresorului de a aduce delfinul în prim plan, făcându-l eroul reprezentaţiei.

Crede că şi Mark simte aceeaşi iubire pentru ea. Pentru că, nu de puţine ori, în momentele lor de intimitate, delfinul chiar i-a recitat sau i-a cântat câte ceva. Şi chiar şi atunci când o mai stropeşte ştie că nu este altceva decât un buchet oferit din dragoste.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite