Elevii constănţeni despre bacalaureat: „Am învăţat singuri, dar şi subiectele au fost mai uşoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 3.000 de elevi din judeţul Constanţa au susţinut examenul de bacalaureat din sesiunea august - septembrie. Rezultatele sunt dezastruoase: doar 11% dintre elevi au promovat!

La Colegiul Tehnic Energetic din Constanţa, Constantin Rusu (19 ani) a fost admis după sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat. În prima sesiune picase la fizică cu nota 4. Acum a promovat materia cu 7,65, reuşind să obţină o medie generală de 6,90.

A învăţat singur toată vara

„M-am pregătit toată vara singur, am fost mai atent la cum au fost formulate subiectele şi am reuşit. Acum mă pregătesc de admiterea la facultate", mărturiseşte proaspătul absolvent de liceu.

Crede că rezultatele de la bacalaureat din acest an sunt dezastruoase, dar împarte vina între lipsa de interes a elevilor, dar şi a profesorilor. „Eu personal nu am făcut suficientă pregătire la clasă în timpul liceului şi asta şi din cauză că profesorul nu şi-a dat interesul", admite elevul.

Vrea să urmeze Politehnica, la Bucureşti, profilul Inginerie Energetică, unde admiterea se face pe bază de dosar. „Am ajuns la concluzia că dacă nu îmi dau interesul, nimeni nu o va face în locul meu. Voi fi mai atent pe viitor", spune Constantin Rusu.

Formulări pe înţelesul lor

Colegul său de clasă, Constantin Măciucă (19 ani) a obţinut note de trecere încă de la prima sesiune la toate materiile, însă media generală a fost de 5,60. „Acum am ales să susţin din nou proba scrisă la limba şi literatura română şi am obţinut nota 7,30, iar media generală 6,36. Mi s-au părut subiectele formulate mai simplu, pe înţelesul tuturor", susţine absolventul.

Trecut neprezentat la o probă la care a obţinut în prima sesiune 5,10

Mai puţin norocos a fost Alexandru - Emanuel Dina (23 de ani), elev la liceul Concord din Constanţa. Nici în sesiunea din toamnă a examenului de bacalaureat nu a obţinut notă de trecere la matematică, însă alta este problema lui. „La prima sesiune am reuşit să obţin la limba română scris nota 5,10, dar pe listele din toamnă apar neprezentat la această probă", se plânge tânărul.

Nici de notă nu este mulţumit şi crede că este o greşeală la mijloc. „M-am pregătit toată vara cu un profesor şi ar fi trebuit să iau în jur de 6. Am luat 2,85 după pregătire toată vara. Aştept rezultatul contestaţiilor, pentru că m-am uitat pe rezolvări şi ar fi trebuit să fiu considerat admis. Mi s-au părut uşoare subiectele, de asta am dubii", spune Alexandru Dina.

„Noi am încercat, după prima sesiune, să le oferim tot sprijinul, oferind meditaţii gratuite prin intermediul unei fundaţii. Elevii nu au fost foarte interesaţi, fiecare şi-a făcut programul aşa cum a crezut de cuviinţă. Poate anul viitor vor trata acest examen cu mai multă seriozitate", a declarat inspectorul general şcolar al ISJ Aliss Andreescu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite