Elevii constănțeni au lansat noua generație de navete spațiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abonați ai podiumului concursurilor de proiecte organizat de NASA, galacticii de la Colegiul Mircea și-au bătut propriul record la capitolul premii.

La Competiția 2010 a concursului NASA Ames Space Settlement Design Contest echipa colegiului a obținut nouă premii.

În urmă cu opt ani, performanțele lor uimeau lumea științei. Au urmat concursuri de proiecte NASA la care elevii de la Mircea erau nelipsiți. Și la ultima competiție Ames Space Settlement Design Contest 59 de liceeni au demonstrat că visul de a trăi cu adevărat în spațiu nu mai este atât de departe.

Organizatorii le-au impus doar coordonate precise şi parametri care trebuiau respectaţi, iar temele adolescenților au impresionat prin proiectarea aşezărilor, ce explorează resursele naturale cosmice.

Nouă proiecte spațiale care au însemnat tot atâtea premii conturează  o lume cosmică în care omul se integrează ușor, trăiește ca și pe Pământ, însă într-un mediu mult mai curat. Și acest lucru datorită stațiilor de epurare, aerului filtrat, spațiilor vrezi concepute în fiecare colț al coloniilor.

„Concurența este din ce în ce mai mare, iar miza crește“, a declarat profesorul Ion Băraru, coordonatorul celor mai multe echipe câștigătoare. „Anul acesta avem și o echipă – Abesam, care intră în finala unui concurs de proiecte la Houston, Taxas, formată din elevi – vedete ale olimpiadelor naționale de fizică, chimie și matematică“. Rezultalele obținute la competițiile NASA sunt rezultatul muncii Centrului de cercetări al elevilor.

O lume specială

„În stația noastră spațială pot trăi 300.00 de persoane. Am conceput un mediu asemănător cu cel de pe Pământ - relief, climă, iar locuitorului stației i-am dat aceleași preocupări ca omului de pe Terra“, povestește Sava Manuel, elev în clasa a X-a, care, alături echipa sa a obținut locul I cu proiectul Genesis. „Am lucrat patru luni la acest proiect și consider că atuul nostru a fost faptul că am mizat mult pe valorificarea resurselor cosmice.

În stația noastră resursele sunt aduse de pe Lună și Marte, ba chiar și de pe un asteroid, pentru că sunt resuse mai ieftine și mult mai eficiente“. Din echipa care a obținut locul I au mai făcut parte elevii de Ionuț Froicu, Șerban Iliescu, Ciprian Moga și Andreea Tatu.

Citiţi mai multe în !


image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite