Elena Udrea a adoptat Legea turismului: „Sezonul turistic estival începe la 1 mai şi se încheie la 30 septembrie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şedinţa de Guvern de ieri a fost adoptată Legea Turismului. Hotelierii vor fi obligaţi să ţină unităţile de cazare deschise între 1 mai şi 30 septembrie, iar autorităţile locale de pe litoralul românesc vor fi obligate să întocmească planurile urbanistice generale şi zonale împreună cu autorităţile centrale.

Ministrul Elena Udrea susţine că adoptarea unei legi a turismului era necesară în contextul în care domeniul era reglementat printr-o serie de acte normative de diverse ranguri, cu prevederi uneori diferite. „Legea clarifică responsabilităţile autorităţilor publice centrale şi ale celor locale implicate în acest domeniu, precum şi unele cerinţe obligatorii referitoare la calitatea serviciilor oferite turiştilor", a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Legea aduce prevederi distincte referitoare la turismul de litoral, parcurile turistice, staţiunile turistice şi patrimoniul turistic.

În actul normativ se precizează că documentaţiile de urbanism şi amenajarea teritoriului de pe litoral vor fi aprobate prin hotărâre de guvern. „În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern de aprobare a documentaţiilor de urbanism şi amenazarea teritoriului prevăzute la al. (4), autorităţile publice locale au obligaţia de a actualiza planurile urbanistice generale şi planurile urbanistice zonale pentru localităţile de pe litoralul românesc, prin includerea prevederilor şi reglementărilor din documentaţiile cu caracter coordinator", se arată la art. 23, al. (7).

Patru luni de sezon turistic estival obligatorii

Tot în Legea turismului este reglementată perioada sezonului turistic estival: începe la 1 mai şi se încheie la 30 septembrie. În acest interval, hotelierii sunt obligaţi să ţină deschise unităţile de cazare.

La 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, autoritoţile locale de pe litoral sunt obligate să identifice toate structurile de primire turistică existente pe plajă şi în segmente aflate pe raza lor administrativ-teritorială. Restul construcţiilor care nu respectă prevederile legale vor fi demolate, se arată la articolul 26, al. 3.

Legea urmează să fie publicată în monitorul oficial zilele următoare.

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite