EXCLUSIV Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu: „Reporterii s-au dus la cei care semnalizau că sunt dispuşi să ia bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Severin, colegul său din Parlamentul European, a primit bani de la jurnaliştii de la The Sunday Times pentru a susţine un amendament la o lege europeană.

Europarlamentarul constănţean Sebastian Bodu crede că reporterii de la publicaţia britanică „The Sunday Times“ s-au dus să ofere bani pentru a promova amendamente celor care „semnalizau“ că sunt dispuşi să ia bani. „Asta se înţelege dacă citeşti atent articolul din publicaţia londoneză“, a adăugat Sebastian Bodu.

„De ce n-au venit la mine? Eu eram raportor şi eram persoană influentă în grupul meu“, se întreabă Bodu.

Amendamentul care a provocat scandal în Parlamentul European a fost votat astăzi


Europarlamentarul spune că Severin a luat bani pentru o chestie de doi lei. „Trebuia să se gândească: «Nu-i cam mare suma pentru ceea ce fac?» Mai ales că amenadamentul fusese depus, şi era poziţia mea oficială pe care o făcusem publică în luna decembrie“, spune Sebastian Bodu. Pe asta probabil s-a bazat şi colegul Adrian Severin în momentul în care a acceptat banii pentru a susţine propunerea legislativă.

Amendamentul în discuţie se referă la Directiva privind garantarea depozitelor bancare. Se purtau discuţii despre perioada în care banii cetăţenilor, garantaţi de bănci, trebuie returnaţi, în caz de faliment bancar. „Eu nu eram de acord cu perioada de o săptămână, ci cu cea de o lună.

Alţi doi colegi de-ai mei, un bulgar şi un neamţ, aveau aceeaşi opinie. Consider că nu ai timp într-o săptămână să faci şi listele de depunători şi să transformi banii în cash. Este o chestie de bun simţ“, motivează el.

În timp ce europarlamentarul considera că termenul ar trebui stabilit între două şi patru săptămâni, neamţul susţinea poziţia lui Sebastian Bodu, conform căruia termenul trebuia mărit la patru săptămâni.

„Ar trebui să-şi dea demisia“

Bodu consideră că Adrian Severin, colegul său din Parlamentul European, ar trebui să-şi dea demisia. „Mie mi s-ar părea normal să-şi dea demisia din parlament, în afara faptului în care filmuleţul este trucat, dar nu cred că este trucat“, crede Bodu.

El spune că un parlamentar are voie să facă consultanţă, dar nu în legătură cu activitatea parlamentară. De asemenea, un parlamentar trebuie să se abţină în cazul în care apar confliecte de interese.

„De exemplu, dacă tu ai o plăcintărie şi se votează o lege care priveşte plăcintăriile, tu trebuie să te abţii de la vot“, spune el.

Activitatea de lobby este foarte bine reprezentată în Parlamentul European. „Cei care fac lobby primesc ecusoane, au dreptul să participe la şedinţe, fac acţiuni de persuasiune asupra unor situaţii, îşi exprimă punctul de vedere asupra unor situaţii. Tu asculţi şi dacă eşti de acord promovezi cererea lor, iar dacă nu eşti de acord nu le promovezi. În niciun caz nu iei bani pentru asta!“, afirmă Bodu.

„M-au sunat cei de la The Sunday Times. Ştiam că o să apară articolul“

Adrian Severin a încercat să-l contacteze pe Sebastian Bodu prin asistenta lui. „«Vrea să te vadă Severin, să-ţi arate un amendament», mi-a spus asistenta. «Nu am timp, să-l trimită pe mail», i-am spus“, povesteşte Bodu. 

După ce a fost depus amendamentul la jumătatea lunii februarie, după două săptămâni, Bodu a fost sunat de reporterii de la „The Sunday Times“. „«Sunteţi raportor?» «Da!» «Ce amendamente aţi făcut?» «Vreo şase – şapte» «A avut şi domnul Severin vreo contribuţie?», m-au întrebat. «E mult spus o contribuţie!», am răspuns eu. «Ştiaţi că a luat bani? Ştiaţi că a luat bani?», «Nu!», i-am răspuns. «E treaba lui»“, a relatat Bodu.

El spune că amendamentul depus de el avea o justificare, iar cel al lui Severin - alta.

Bodu nu a fost acuzat de nimic. „Nu am nici cea mai mică problemă. Colegii m-au încurajat şi mi-a spus să stau liniştit că nimeni nu mă acuză de nimic“, afirmă europarlamentarul. 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite