Dovada unei naşteri regale, dispărută din arhive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieter Stanzeleit (71 de ani) susţine că este fiul Regelui Mihai, dintr-o căsătorie anterioară cu britanica Nerissa Bowes-Lyon, rudă de sânge a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Naşterea unui pretins prinţ de România rămâne însă un mister. 

Bărbatul are un certificat de botez ce poartă însemnele Episcopiei Constanţa şi care ar atesta botezul său la biserica din Carmen Sylva, actualul oraş Eforie.

Secretul naşterii unui bărbat care se pretinde a fi fiul Regelui Mihai de România şi prinţ de sânge al Casei Regale ar putea fi elucidat în instanţă.  Dieter Stanzeleit a cerut prin Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti ca Regele Mihai să facă un test ADN pentru a i se putea dovedi descendenţa regală.

Regele Mihai a respins în permanenţă că ar fi fost căsătorit în secret

image

Procesul fusese programat la data de 20 aprilie, dar a fost amânat. Probele materiale care să susţină testul de paternitate au dispărut sau nu au existat niciodată în arhive.

Pe urmele unei poveşti cu prinţi şi prinţese

Dieter Stanzeleit susţine că la naştere i s-a dat numele românesc de Nicolae Vasile de Alba Iulia. El a susţinut că mama sa este Nerissa  Bowes- Lyon, rudă de sânge a actualei regine a Angliei, Elisabeta, care s-a măritat cu prinţul moştenitor al tronului României.
Căsătoria a avut loc la 7 septembrie 1939, la Azuga. Mariajul lor, spune Dieter, a fost ţinut în secret chiar şi atunci când fiul lor, actualul reclamant, a venit
pe lume.

Biserica unde s-ar fi oficiat botezul de taină este cea mai veche din Eforie

Botez în staţiunea Carmen Sylva

Unul dintre documentele pe care Dieter Stanzeleit le foloseşte pentru a-şi susţine descendenţa regală este un certificat de botez eliberat de Episcopia Constanţa. Conform actului, botezul a fost oficiat în parohia Carmen Sylva, actualmente Eforie, la Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, fiind oficiată de preotul Jean Roşescu. Conform aceluiaşi  document, pruncul Nicolae Vasile s-a născut la Carmen Sylva, la data de 28 noiembrie 1939, naşterea sa fiind înregistrată la primăria comunei sub „buletinul numărul 14“. Data la care s-a oficiat botezul lipseşte din act, însă numărul documentului este 11, iar anul eliberării este identic cu cel al naşterii: 1939. Naşul nou-născutului este colonelul Vasile Voinescu, din comuna Bucureşti, judeţul Ilfov.

Un preot care nu există

Biserica unde s-a oficiat botezul, „Naşterea Sf Ioan Botezătorul“, este cea mai veche din Eforie, fiind construită în anul 1935. În 1939, anul oficierii botezului,  era singurul lăcaş de cult din Carmen Sylva.
Cazul a intrat şi în atenţia Patriarhiei, care le-a cerut preoţilor să caute în arhive şi să elucideze acest mister. Actualul paroh al bisericii este Lucian Costea. A cercetat acest caz din două motive: cererea superiorilor săi ierarhici, dar şi curiozitatea sa de posesor al unui doctorat în istorie.



„Am văzut şi eu copia certificatului de botez. Ştampila pare să fie a parohiei, însă indiciile că ar fi original se opresc aici. Este ceva ciudat cu oficiantul botezului. Conform analelor bisericii, parohul de la acea dată se numea însă Mihail Buric. El ar fi trebuit să semneze certificatul. Cel care îl semnează de fapt şi figurează şi ca preot oficiant Jean Roşescu, un fost profesor de religie din Tuzla“, a spus părintele Costea.

image
image

Citiţi ce anume se găseşte în arhiva Primăriei Eforie referitor la acest eveniment şi ce ar fi putut să se întâmple cu documentele în Adevărul de Seară de astăzi!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite