UPDATE Două ski-jeturi s-au ciocnit la Neptun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul accident nautic din acest sezon s-a petrecut în urmă cu câteva minute la Neptun. Două ski-jeturi s-au ciocnit în largul mării.

Ion Mircea, şeful Căpităniei Mangalia, a declarat că firma care a oferit spre închiriere cele două ski-jeturi este LK Promotion SRL Timişoara, iar tinerii semnaseră contractul de închiriere prin care luau la cunoştinţă cum trebuie să manevreze aparatele. El a mai spus că pe aparate se afla câte un tânăr, respectiv Ştefan Iovu şi Bogdan Pradaiş, amândoi din Bacău.

Unul dintre conducătorii ambarcațiunii a fost rănit. Acesta a fost scos de urgență la mal de salvamarii care se aflau în zonă și dus de urgență la cel mai apropiat spital, din Mangalia. 

Medicul de gardă de la Spitalul Municipal Mangalia, dr. Gheorghe Brătescu, a declarat că turistul care a ajuns la unitatea medicală este în afară de orice pericol. „A suferit o contuzie de hemitorace. Este bine!“, a declarat medicul. 

Constanţa: O turistă din Germania a fost accidentată de un salvamar

Cei care închiriază ski‑jeturi pentru agrementul pe mare au început să creeze tot mai multe probleme salvamarilor. Deşi semnează un contract de închiriere cu prevederi clare, cei mai mulţi ignoră ce au semnat.

„Mulţi le închiriază şi fac tot felul de acrobaţii pe apă, deşi nu au voie să se apropie la mai puţin de 100 de metri de alte ambarcaţiuni de agrement sau alte obiective de pe apă", a declarat Gabi Culea, coordonatorul serviciului Salvamar din staţiunea Mamaia.

Operatorul aduce la cunoştinţa celor care închiriază ski-jeturi faptul că îşi asumă orice răspundere pentru aparat şi că viteza de deplasare la plecarea în larg şi sosirea la mal, pe culoarul demarcat de balize, trebuie să fie foarte mică.

Un fenomen greu de controlat

Adrian Burcea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Constanţa, a confirmat faptul că salvamarii le-au cerut ajutorul, dar singura măsură pe care instituţia o poate lua este aceea de a verifica în mod constant plajele pentru a-i depista pe cei care încalcă prevederile contractuale cu operatorii de ski-jeturi.

„Noi putem verifica existenţa avizului eliberat de Căpitănia Constanţa şi respectarea regulilor privind agrementul nautic. Nu putem să verificăm viteza cu care se deplasează", a mai spus Burcea. El a adăugat că, în ciuda nemulţumirilor operatorilor cu privire la încălcarea contractelor de cei care închiriază, la Poliţia de Frontieră nu au fost înregistrate solicitări de sancţionare a contravenienţilor. „Încă nu am fost chemaţi de operatori să aplicăm vreo sancţiune turiştilor care nu respectă regulile contractului pe care l-au semnat", a precizat comisarul-şef.

Teribilismul ucide an de an

ȘI anul trecut, salvamarii s-au confruntat cu situații similare celei de astăzi. În luna august 2009, cinci tineri din Bucureşti au închiriat o hidrobicicletă cu care se plimbau în apropierea balizelor. La un moment dat, au observat cum un ski-jet, condus de un tânăr, a scăpat de sub control şi se îndrepta către ei. Patru dintre tineri s-au aruncat în mare pentru a se salva, însă o fată care se afla pe partea de unde venea ski-jetul nu a mai apucat să se ferească. Ea a fost izbită în plin, motiv pentru care a fost necesară întervenţia unui echipaj al ambulanţei, care a transportat-o la spital.

Totodată, anul trecut, alt un tânăr şi-a pierdut viaţa după ce două ski-jeturi s-au ciocnit.

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite