Constanta: Centrul de Transfuzii, închis de Ziua Donatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de recoltare se desfăşoară până miercuri, doar în zilele lucrătoare. În fiecare an, la 14 iunie este celebrată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Sărbătoarea marchează ziua de naştere a medicului austriac Karl Landsteiner, cel care a descoperit grupele sanguine.

La Constanţa, chiar ieri, pe 14 iunie, Ziua Donatorilor nu a fost marcată în niciun fel, Centrul de Transfuzii Sangvine fiind închis pentru public, cu toate că angajaţii au fost la serviciu. Ziua a fost marcată în avans, joi şi vineri, şi continuă în această săptămână.

„Ca în fiecare an, am încercat, cu ajutorul unor sponsori, să marcăm această zi atât la centru, cât şi prin colectări mobile în judeţ“, precizează şeful Centrului de Transfuzii Constanţa, dr. Alina Dobrotă. Miercuri, laboratorul mobil pentru recoltare a fost în localitatea Cobadin, iar donatorii au primit pentru gestul lor: dulciuri, sucuri, cafea, şepci, pixuri, tricouri şi ceasuri.

Donatorii fideli au primit, la domiciliu, mesaje de mulţumire şi diplome. Aceleaşi recompense au primit şi constănţenii care s-au aflat zilele acestea şi la centrul din Constanţa. Mâine, laboratorul mobil se va afla la Mangalia, iar miercuri la Medgidia.

Cine poate dona?

Orice persoană poate face un gest de binefacere, dacă întruneşte câteva condiţii: are între 18 şi 62 de ani, cântăreşte minimum 60 de kilograme, nu a avut boli infecţioase, are o tensiune arterială normală.
 
„Zilnic sunt acceptaţi la donare 40 - 50 de constănţeni din totalul celor care se prezintă la noi“, afirmă şeful centrului. „În ultima lună am observat o uşoară scădere a numărului de donatori, fără să fie afectat necesarul de sânge către spitale“, a spus dr. Alina Dobrotă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite