Domnii Trandafir de Dobrogea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Roşioru, profesor de franceză la Liceul „Ioan Cotovu“ din Hârşova şi Anghel Bardac, profesor de geografie la Şcoala din Grădina, ne predau o lecţie de viaţă.

Au avut ocazia să devină profesori scrobiţi de oraş, însă au preferat să se lupte cu tina de la sat. Au publicat cărţi, vorbesc în limba lui Voltaire şi fac traduceri în latină. Cu toate acestea, se mulţumesc să fie dascăli în colbul dobrogean.

Anghel Bardac este profesor la Şcoala cu clasele I-VIII din Grădina de 40 de ani (dintre care 24 a deţinut funcţia de director. S-a născut pe pe 21 iulie 1947 în Dideşti, judeţul Teleorman, de unde se trage şi Gala Galaction, a absolvit Institutul Pedagogic din Constanţa, specializarea istorie-geografie, în 1968. Are doi copii, este autorul a două monografii (a şcolii şi a localităţii) şi iniţiatorul demersurilor în urma cărora Grădina şi-a recăpătat statutul de comună, pierdut în 1968, anul repartizării sale aici... Motivaţia? „N-am vrut să trec prin zona care m-a adoptat fără să rămână ceva în urma mea...“
Ion Roşioru, apostolul din Hârşova

Ion Roşioru este profesor de limba şi literatura franceză la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu“ din Hârşova. S-a născut la 4 august 1944, în localitatea Mânzăleşti, judeţul Buzău şi a absolvit Facultatea de Filologie Universitatea Bucureşti. A avut multe ocazii să se mute din Hârşova, dar a refuzat. „Am rămas aici, precum domnul Trandafir al lui Sadoveanu“, spune profesorul.

Citiţi poveştile de viaţă ale profesorilor care şi-au închinat vieţile unei profesii nobile în noul apărut pe piaţă, la toate chioşcurile de vânzare din oraş!

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite