Doi oameni de afaceri prezintă, la Constanţa, lucrări de artă în valoare de peste 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de un an, Muzeul de Artă Constanța va găzdui două lucrări înscrise în patrimoniul naţional; valoarea lor se ridică la 100.000 de euro.

Este vorba despre tabloul „Garofiță în pahar“, semnat de artistul Ioan Andreescu și „Trandafiri sălbatici“, de Nicolae Grigorescu.

Prima pictură a fost achiziţionată în cadrul unei licitaţii la începutul lunii, în schimbul sumei de 51.000 de euro. Lucrarea a figurat în expoziţia inaugurală a fundaţiei Ioan I. Dalles, Bucureşti din mai - iunie 1932 şi este menţionată în monografia „Andreescu“, de Radu Bogdan. Autenticitatea i-a fost confirmată de istoricul de artă Radu Bogdan. Opera a aparţinut colecţiei Mariei Yarka şi ulterior, colecţiei Horea Zaharia.

Cea de-a doua lucrare - „Trandafiri sălbatici“, semnată de Nicolae Grigorescu, a fost achiziţionată în licitaţia de Toamnă 2010 Artmark pentru 52.500 de euro. Lucrarea provine din celebra colecție clujeană dr. Leon Daniello, fondatorul pneumoftiziologiei românești. Opera este reprodusă în Catalogul Colecției Daniello, Cluj-Napoca 2010 şi este clasată în categoria Fond a Patrimoniului naţional cultural mobil, din ianuarie 2011.

Cele două picturi ajung astăzi, la ora 12.00, la Muzeul de Artă Constanța, unde vor rămâne timp de un an, în baza unui protocol semnat de reprezentanții Casei de artă Artmark și reprezentanții instituţiei de cultură locale.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite