Doi cărturari, Cartianu şi Cărtărescu, în vechiul Callatis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publiciştii Grigore Cartianu şi Mircea Cărtărescu au fost invitaţii speciali ai serii de sâmbătă la Târgul Estival de Carte de la Mangalia. Într-o atmosferă destinsă, în aer liber şi sub briza mării, scriitorii au vorbit despre literatură.

Astfel, Mircea Cătărescu a prezentat volumul „Zen. Jurnal 2004-2010“, care cuprinde paragrafe din jurnalul său început în septembrie 1973. El spune că nu-şi foloseşte jurnalul pentru a se plânge de momentele în care nu scrie şi îl foloseşte şi pentru a-şi încerca peniţa. Dimpotrivă, rostul jurnalului este pentru a comenta cărţile pe care le citeşte. „Cititorii vor fi foarte câştigaţi dacă vor citi aceste cronichete“, a spus scriitorul.

Cu acest prilej, Mircea Cărtărescu a primit din partea organizatorului Târgului Estival de Carte un trofeu inedit ce reprezintă o peniţă. „În toată istoria de 20 de ani a târgului, acest trofeu a mai fost primit doar de criticul literar Alex Ştefănescu“, a declarat organizatorul manifestării, Gigi Todor.

„Este un târg viu şi cu suflet“, a spus Mircea Cărtărescu, scriitorul care vine constant la Mangalia pentru a-şi lansa cărţile. „În vechiul Callatis scriitorii vin cu drag. Mangalia înseamnă locul în care printre standuri cu cărţi vin autori în carne şi oase. Iar în ciuda sponsorizărilor tot mai mici, acest Târg de Carte ne primeşte tot mai bine, ne răsfaţă cu tot ce au mai bun locurile acestea impregnate de sarea şi nostalgia mării“, a declarat Mircea Cărtărescu.

„Familia noastră de cuvinte“

Publicistul Grigore Cartianu, prezent sâmbătă seara la Mangalia, a declarat că este onorat pentru că împarte aceeaşi lansare cu Mircea Cărtărescu. „Cartianu – Cărtărescu, facem parte din aceeeaşi familie de cuvinte. Parcă sunt predestinaţi cărţii“, a spus publicistul.

Grigore Cartianu a declarat că îl invidiază pe colegul său de breaslă, Mircea Cărtătescu, pentru că reuşeşte să se dedice scrisului. „Nu mă pot desprinde deocamdată de presă. S-ar putea doar să schimb doar dozajul, în sensul că voi dedica mai mult timp cărţilor. Pentru anul viitor, pregătesc noi volume“, a spus cunoscutul publicist.

O ediţie pentru colecţionari

La Mangalia, Grigore Cartianu a vorbit şi despre volumul de lux „Cartea Revoluţiei“. În peste  1.000 de pagini sunt 368 de fotografii, 29 de infografii, şase fascicule şi o caricatură devastatoare, semnată de maestrul Ion Barbu. Prefaţată de istoricul Alex Mihai Stoenescu, cartea este alcătuită din patru părţi: „Sfârşitul Ceauşeştilor", „Crimele Revoluţiei", „Teroriştii printre noi" (comentariile pe această temă publicate de autor în cotidianul „Adevărul“, între anii 2009 - 2011) şi o anexă cu documente.

Citiţi în  de mâine despre scenariul de film scris de Grigore Cartianu, inspirat din ultimele sale cărţi.

Ştampilă Constanţa
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite