Dobrogea devine parcul eolian al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În următorii ani vor fi realizate parcuri eoliene de peste 3.700 de MW în România, faţă de 200 de MW în prezent
În următorii ani vor fi realizate parcuri eoliene de peste 3.700 de MW în România, faţă de 200 de MW în prezent

Dobrogea va deveni, în câţiva ani, cel mai mare parc eolian din Europa cu o putere instalată ce ar putea depăşi 4.000 de megawaţi (Mw).

În judeţul Constanţa sunt în proiect realizarea a 370 de turbine, în parcuri aparţinând mai multor companii, iar în judeţul Tulcea - 152. Este vorba numai despre proiectele mai mari, a căror putere minimă instalată ajunge la 5 megawaţi (Mw). Numai o mică parte dintre turbinele menţionate sunt acum în stare de funcţionare, numărul lor nefiind cunoscut cu exactitate.

Dobrogea, cu cei 4.000 de Mw pe care i-ar putea produce, ar putea furniza 50% din consumul la nivel naţional. Spre exemplificare: Centrala Nuclearo-Electrică de la Cernavodă cu cele două reactoare furnizează 1404 Mw, adică 18% din consumul naţional.

Clima este benefică instalării turbinelor pe cea mai mare suprafaţă a regiunii: crivăţul şi brizele diurne ajută la buna funcţionare a turbinelor.

Jucătorii pieţei

Eolica Dobrogea, Blue Line Energy, Eviva Nalbant, Electricom, Green Energy, Sablo Al Energie Eoliană SRL, Wind Power, Blue Planet Investments şi Grupul CEZ sunt principalii jucători de pe piaţa energiei eoliene din zonă.

Prima dintre acestea are în proiect constucţia a 781 de turbine cu o putere instalată de 1580 Kw. Proiectul a început în ianuarie 2009 şi vizează construirea de turbine în judeţele Constanţa şi Tulcea, în 13 localităţi, valoarea investiţiei ridicându-se la 2,3 miliarde de euro. 

Blue Planet Investments, care a ridicat cinci turbine la Baia, în judeţul Tulcea, are în proiect altele nouă pentru aceeaşi zonă.

Parcul Blue Planet Investments va avea o întindere de 189 de hectare, investiţia, exclusiv privată, ridicându-se la 60 de milioane de euro. Ferma de eoliene va produce 35 de MW zilnic, adică va avea o producţie anuală de 85.000 de Mw. Blue Line Energy a ridicat deja la Baia, în judeţul Tulcea, 15 turbine.

În profitul comunităţii

„Este o oportunitate extraordinară pentru comuna noastră, mai ales în condiţiile crizei actuale“, a declarat Nicolae Ianuş, primarul comunei Baia.

„Noi beneficiem de multe lucruri de pe urma acestei investiţii: luăm taxe şi impozite pe terenurile folosite, taxă pe drumuri şi numai autorizaţia de construire pe care o eliberăm se ridică la câteva miliarde de lei vechi“, a mai spus edilul.

Şi locuitorii din Fântânele au primit investitorii de la CEZ cu braţele deschise.

„În 2009 ne-au ajutat la modernizarea sistemului de apă potabilă şi racordarea integrală a comunei la apă. Cetăţenii pe terenul cărora au fost amplaste turbinele primesc 3.000 de euro anual, iar cei ale căror recolte au fost distruse au primit şi despăgubiri substanţiale“, a declarat Gheorghe Popescu, primarul din Fântânele.


Edilul a spus că odată cu punerea în funcţiune a primului parc, cel de 139 de turbine, administraţia locală a încheiat o convenţie prin care CEZ se angajează să furnizeze gratuit energie pentru iluminatul public şi pentru primărie, şcoală, dispensar şi se va implica în demararea unui proiect de management al deşeurilor.
În luna octombrie 2008, de-alungul DN22 Constanţa - Tulcea, începeau să răsară turbine eoliene.

Cel mai mare din Europa

Investiţia aparţine Grupului CEZ din Cehia şi se ridică la suma de 1.1 miliarde de euro. Parcul din judeţul Constanţa este de trei ori mai mare decât cel mai mare parc eolian din Europa, situat în Guadalajara, Spania, ce se întinde pe o suprafaţă de 600 de hectare şi are o putere instalată de 600 de Mw.

Urmează inaugurarea


„Lucrările de construcţie au început în octombrie 2008. Prima parte a proiectului (139 de turbine eoliene cu o putere de 2,5 Mw fiecare, la Fântânele) va fi pusă în operare şi finalizată în ultima parte a acestui an, iar cea de-a doua parte (101 turbine eoliene de aceeaşi capacitate, la Cogealac) este estimată să fie finalizată în 2011“, a declarat Cosmina Marin, reprezentantul Grupului CEZ.

Parcul va genera o putere echivalentă cu o unitate a Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Energia produsă în parcurile eoliene din Dobrogea va fi disponibilă spre vânzare pe piaţa liberă, tuturor participanţilor la tranzacţii, la preţul pieţei valabil la momentul respectiv. „Desigur, o parte din această energie va fi livrată consumatorilor prin intermediul CEZ Vânzare“, a declarat PR-ul grupului.

Proiect profitabil

Investiţia este considerată una rentabilă din moment ce suma alocată proiectului depăşeşte un miliard de euro. „Înainte de a decide să investească, Grupul CEZ a evaluat fiecare proiect în funcţie de anumite aspecte, amortizarea investiţiilor fiind unul dintre criteriile importante care influenţează luarea deciziei de a deveni investitor“, precizează Cosmina Marin.

Strategie cu scandal

Sosirea Grupului CEZ în zonă a stârnit şi o serie de probleme. „Cei de la CEZ au amplasat deja şase turbine pe teritoriul comunei fără a solicita o autorizaţie.Gestul a fost unul abuziv şi generează mari probleme. Pe aceeaşi suprafaţă, administraţia locală precedentă acordase autorizaţii de construire pentru alte firme. Acum se suprapun. Nu mai punem faptul că bugetul local este privat de sume importante de bani. Noi am solicitat Inspectoratului Teritorial în Construcţii să ne prezinte documentele care au stat la baza autorizării construirii celor şase turbine pe teritoriul comunei Cogealac“, a declarat edilul comunei, Cati Hristu.

În replică, reprezentanţii investitorului spun: „CEZ va continua în 2010 să îşi exprime sprijinul şi faţă de comunitatea locală din Cogealac, unde este încă aşteptat acordul autorităţii locale pentru realizarea de proiecte de dezvoltare durabilă similare celor derulate în Fântânele“.

Proiecte

Pentru perioada următoare, Grupul CEZ se concentrează în regiunea Dobrogea pe proiectul Parcului Eolian de la Fântânele - Cogealac, dar şi pe proiecte de responsabilitate socială pentru sprijinirea comunităţilor locale din zona de operare a Parcului.

Ştiaţi că...

Piesele componente ale turbinelor eoliene sunt fabricate şi livrate din întreaga lume: elicele din Brazilia, nacelele din Germania, China, Spania, segmentele de turn din Germania, iar componentele electrice şi de operare din SUA.

Lungimea unei singure elice este de 48 de metri, iar diametrul rotorului este de 99 de metri, înălţimea turbinelor atingând 100 de metri.  Greutatea unei nacele (piesa montată la înălţimea de 100 de metri) este de 82 de tone, iar pentru transportarea şi conectarea curentului electic produs de turbinele eoliene sunt necesare 150.000 de metri (150 k m) de cabluri de diferite voltaje (33kV, 100kV); pentru montarea pieselor componente ale turbinelor eoliene se utilizează macarale gigant cu greutatea între 500 şi 700 de tone fiecare.

Date tehnice


137 de kilometri   
Este lungimea drumurilor contruite în timpul realizării parcului de la Fântânele.
42 de tone   
De oţel-beton şi bare au fost folosite pentru armarea fiecărei fundaţii.
400 de metri cubi   
De beton au fost turnaţi la fundaţia fiecărei turbine.
20 de metri   
Este adâncimea maximă a unei fundaţii.
100 de metri   
Este înălţimea medie a unei intalaţii eoliene amplasate în regiunea Dobrogei.

Dobrogea deţine puterea vântului

Traian Petrescu, preşedintele Uniunii Practicienilor de Protecţia Mediului din România, susţine că în momentul de faţă sunt numai estimări. „Ştim cu certitudine că Dobrogea ar putea suporta turbine care să dea energie în putere de 4.000 de Mw“, spune Petrescu.

Odată cu instalarea parcurilor eoliene se va ivi însă altă problemă: lipsa infrastructurii de transport a energiei generate.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite