Marian Şerban: „Centrala nucleară de la Cernavodă este capabilă să răspundă la evenimente de tipul celor de la Fukushima“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Nuclearelectrica spun că proiectul robust gândit şi amplasamentul centralei nucleare de la Cernavodă asigură securitate nucleară.

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Nuclearelectrica au spus că nu trebuie să ne îngrijorăm că la Cernavodă avem probleme de securitate nucleară.

Marian Şerban

image

„În ultimii ani, mai multe comisii internaţionale au făcut verificări, iar rezultatul a fost acela că industria nucleară din Dobrogea este una de vârf. După ultimul accident nuclear de la Fukushima, am făcut mai multe verificări, iar rezultatele au fost excelente", a precizat Marian Şerban, directorul centralei de la Cernavodă.

Cum reacţionează România în caz de catastrofă nucleară

Specialiştii români au analizat cum ar reacţiona în cazul unui eventual accident nuclear la Cernavodă după ce s-au produs evenimentele din Japonia.

Dan Bîgu

„Amplasamentul centralei de la Fukushima, care are şase reactoare nucleare, a pierdut alimentarea cu energie electrică. Acest lucru a avut drept consecinţă pierderea capacităţii de răcire a reactoarelor 1, 2 şi 3, care erau în funcţiune înainte de cutremur. Totodată, centrala de la Fukushima a piedut şi capacitatea de a răci combustibilul rulat în toate cele şase reactoare. Ulterior s-au produs mai multe reacţii chimice care au produs explozii. Ne-am gândit dacă noi suntem în stare să reacţionăm în caz de accident nuclear şi am ajuns la concluzia că avem capacitatea de a evita catastrofa nucleară. Proiectul robust de la Cernavodă beneficiază de capacitatea de a asigura răcirea combustibilului pentru un număr considerabil de ore prin circulaţia naturală, nefiind necesară o alimentare cu energie electrică. Proiectul de la Fukushima nu permite acest lucru", a dat lămuriri Dan Bîgu, director de producţie.

Suntem feriţi de tsunami

image

Ionel Bucur

Un alt aspect favorabil nouă este amplasamentului centralei de la Cernavodă, mult deasupra nivelului Mării Negre, susţine Ionel Bucur, director CNE Cernavodă: „Centrala de la noi a fost amplasată la 15,8 metri înîlţime faţă de nivel mării. Chiar dacă s-ar produce un tsunami cu valuri de 14 metri, ca în Japonia, tot nu ne-ar afecta. În plus, suntem la 60 de kilometri distanţă de mare", a adăugat el.

Amortizoare de şoc noi

Un alt aspect asupra căruia au insistat reprezentanţii Nuclearelectrica a fost licitaţia privind achiziţionarea amortizoarelor de şoc. „Am fost acuzaţi de nereguli la achiziţionarea amortizoarelor de şoc seismic pentru Cernavodă, însă noi am respectat procedurile, iar licitaţia a respectat legislaţia", a menţionat directorul tehnic Sorin Ghelbereu.

Amortizoarele sunt echipamente care se pun pe conducte, iar în caz de cutremur, când simt o anumită vibraţie, viteză sau accelerare, se blochează astfel încât se mişcă uniform cu ansamblul.
Sorin Ghelbereu

„Amortizorii de şoc de la Cernavodă au ieşit, anul trecut, din fabricaţie. Am organizat o nouă licitaţie, însă documentaţia tehnică specifica doar amortizori mecanici. Am modificat acest aspect, astfel încât să poate participa la licitaţie şi furnizorii de amortizori hidraulici. O firmă germană a participat, dar a spus că nu poate respecta cerinţele tehnice şi a cerut o derogare. Experţii au stabilit că cerinţele trebuie respectate în această fază de licitaţie şi i-a descalificat. „Am întrebat proiectantul canadian al centralei nucleare de la Cernavodă, AECL Canada (n.r . Atomic Energy of Canada Limited) dacă poate fi admisă o derogare, însă ei au atras atenţia că modificarea cerinţelor necesită analize care ar dura 6 luni şi ar însemna un cost suplimentar de 500.000 de dolari. Chiar dacă ei au contestat, cei care au analizat licitaţia ne-au dat nouă dreptate", a explicat Ghelbereu.

Cele mai mari accidente nucleare s-au petrecut în Statele Unite ale Americii, la TMI în 1979, la Cernobîl în 1986 şi la 11 martie în Japonia, la Fukushima.

image
image
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite