Constanta: Deţinuţii, grădinari la căminul de bătrâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 15 deţinuţi de la Penitenciarul Poarta Albă s-au aflat în cursul zilei de ieri la Centrul de Asistenţă a Persoanelor Vârstnice din localitate. Ei au tuns iarba, au reparat gardul şi mobilierul azilului.

„Toţi deţinuţii sunt în regim deschis, cu pedepse mai mici. Ei şi-au dat consimţământul să participe la activităţi de voluntariat şi au fost chiar încântaţi să ajute. Majoritatea au fost încarceraţi pentru că au condus fără permis, pentru înşelăciune sau furt. Prin această acţiune încercăm să ajutăm bătrânii să aibă condiţii de trai mai bune. Am vrea să venim aici măcar o dată pe lună“, a declarat Paul Lungu, subinspector la penitenciar. 

Cu gândul la libertate

Cristian Paraschiv (27 de ani), Bogdan Opotă (25 de ani) şi Suliman Egevit (31 de ani) munceau ieri de zor în curtea centrului. Le-au reparat gardurile bătrânilor şi le-au recondiţionat mobilierul. „Nu este prima dată când luăm parte la astfel de acţiuni“, spun ei.

Cristian Paraschiv mai are trei luni şi scapă. A condus fără permis şi a fost băgat la puşcărie timp de şapte luni. „Nu-mi mai trebuie nimic, nici şcoală, nici permis, nimic. Acum am venit să facem puţină curăţenie pe aici, am strâns iarba“, a spus tânărul.

Cot la cot cu el muncea Bogdan Opotă. În vârstă de doar 25 de ani, tânărul a început să numere zilele, orele. Mai are 14 zile şi pleacă acasă. „Am fost închis pentru un scandal şi m-au băgat pentru tâlhărie. Am fost închis nouă ani, dar mai am două săptămâni şi plec acasă. Sunt calificat ca mecanic auto. Este adevărat că am pierdut un pic legătura cu lumea reală, însă când scap vreau să-mi întemeiez o familie şi apoi să muncesc“, a mărturisit el.

Suliman Egevit mai are de ispăşit două luni şi se poate întoarce în sânul familiei. Tribunalul Constanţa l-a condamnat în 2004 la cinci ani de închisoare. A sărit la bătaie ca să-l apere pe fratele lui handicapat. „I-am tras una individului şi pentru asta am fost închis cinci ani“, a mărturisit Suliman Egevit. Acum se gândeşte doar că are doi copii pentru care are toate motivele să se schimbe. 

Mulţumiţi de ajutor

„E foarte bine că s-a gândit cineva şi la treaba asta. Iarba nu e tăiată, peste tot sunt buruieni. Avem probleme cu apa şi nu avem rezerve. Când se opreşte staţia, e greu“, a declarat Constantin Paşca, un bătrân în vârstă de 73 de ani din Basarabi, pensionar al azilului.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite