Constanta: Liviu Chesnoiu - Detectorul uman de minciuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Liviu Chesnoiu - Detectorul uman de minciuni
Constanta: Liviu Chesnoiu - Detectorul uman de minciuni

Pe la poligraful lui trece doar suspectul numărul 1. În 20 de ani a făcut peste 10.000 de testări. Pentru criminali a pus bomboana pe colivă. Spune că cel mai greu este să dovedeşti inocenţa

Comisarul şef Liviu Chesnoiu a terminat Liceul Militar din Breaza. Timp de doi ani a urmat cursurile şcolii de ofiţeri de geniu. „Mai aveam încă un an şi ajungeam locotenent când m-am decis să mă duc la Facultatea de Filosofie din Bucureşti. Am fost profesor, însă dacă ţi-e scris să mori ofiţer, ofiţer mori“, spune expertul poligraf.

Într-o zi, ochii i-au căzut pe un anunţ de angajare dintr-un ziar, prin care Poliţia din Constanţa angaja psiholog la detectorul de minciuni. Aşa a ajuns să lucreze la poligraful din Constanţa. În aproape două decenii de activitate a făcut peste 10.000 de testări . În laboratorul poliţiei lucrează pe un program  american din 2004 care, între timp a primit ceva îmbunătăţiri. Este un detector de minciuni computerizat, care pune patru diagnostice în mod automat.

„Este o ştiinţă, care este recunoscută ca fiind probă de Japonia, Israel şi alte câteva state dure“, spune Chesnoiu. În cazurile complicate testul la poligraf este coroborat cu psihanaliza. Expertul poligraf spune că testează doar bănuitul numărul 1. „Poliţia trebuie să-l bănuiască peste 51%. Eu îi las să fiarbă. 99% este pregătire şi doar 1% testare. Mă uit în ochii lor. Încep să le transpire mâinile, să le tremure“, povesteşte Chesnoiu.

Cazuri rezolvate
Liviu Chesnoiu spune că cel mai interesant caz a fost când a descoperit cine a fost autorul unei crime petrecute cu şapte ani în urmă. „Era bănuitul numărul 1 al uciderii unui puşti la debarcaderul Neptun din Mamaia. Suspectul principal mi-a spus: «Vă rog să mă ajutaţi să-mi aduc aminte cum l-am omorât!». Cu ajutorul psihanalizei am reuşit să refacem filmul morţii“, spune Chesnoiu.

Autorul crimei, un militar aflat în permisie, cu probleme psihice, a încercat să violeze un vecin. Băiatul s-a opus şi militarul l-a omorât. „Omul s-a trezit la el acasă şi nu-şi mai amintea nimic. Într-un final şi-a adus aminte de tot ceea ce s-a întâmplat. Numai că, la scurt timp, ucigaşul a fugit în Bulgaria şi s-a predat după doi ani. L-am întrebat de ce s-a întors că doar nu-i era dor de nimeni în România şi într-un final a recunoscut: «Nu puteam să dorm noaptea»“.

Cel mai greu este să dovedeşti inocenţa
„Cel mai greu este să dovedeşti inocenţa“, spune el. Oamenii nevinovaţi care sunt acuzaţi sunt speriaţi, nemâncaţi, nedormiţi. În urmă cu câţiva ani a salvat un bărbat din Năvodari care era acuzat de soţia sa că şi-a violat fiica. Într-un final, copila a recunoscut că a fost învăţată de mama sa să mintă întrucât dorea să divorţeze.

Expertul poligraf a fost chemat de reprezentanţii unităţilor militare pentru a descoperi cine le-a furat armele sau cine a furat planul de apărare al Podului de la Cernavodă. „La Lumina dintr-o unitate de Jandarmi se furase o armă. Suspecţii erau reţinuţi în sala de mese. Mergând prin toate încăperile unităţii, am găsit un soldat care se prefăcea că doarme.

L-am dus în sala de mese şi i-am întrebat în ce ordine doresc să intre la testare. Soldatul care se prefăcea că doarme s-a programat ultimul. L-am testat doar pe el, acesta recunoscând comiterea faptei“ mărturiseşte el.

Citiți mai multe în Adevărul de Seară


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite