Decanul de vârstă al dascălilor constănţeni a trecut în nefiinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Ştefan Brânză a încetat din viaţă ieri, la vârsta de 98 de ani, lăsând în urma sa un model de viaţă şi de carieră rar întâlnit.

Lingvist recunoscut, profesorul Brânză a fost dedicat reputatei instituții de învățământ Mircea cel Bătrân, întâi ca elev al liceului, apoi ca dascăl. Între anii 1924 și 1975, viața lui Ștefan Brânză s-a confundat cu școala unde a studiat neîntrerupt. 
Dascălul a fost orfan de război, a studiat la liceul-emblemă al Constanţei, Mircea cel Bătrân, unde s-a întors apoi ca profesor de Română. De aici a şi ieşit la pensie.

Acorda burse din pensie

Din pensia lui a instituit o bursă socială pentru elevii merituoşi proveniţi din familii modeste şi lunar dona milioane de lei vechi copiilor de la liceu, doar pe baza rezultatelor obţinute de ei la învăţătură. Profesorul a mărturisit că făcea acest lucru pentru că la rândul său, când era elev, dascălii săi îi strecurau un bănuţ în buzunar ca orfanul să-şi cumpere câte ceva.

Actualmente, foşti elevi ai săi de la Mircea cel Bătrân sunt profesori de renume ai colegiului naţional întemeiat în 1896. Unul dintre ei este chiar profesorul-NASA, fizicianul Ion Băraru.

Catafalcul va fi depus astăzi la Casa Albastră, iar dascălul va fi înhumat mâine la Cimitirul Central Constanţa.



Citiţi mai multe despre viaţa și activitatea dascălului Ştefan Brânză în de astăzi!



stampila constanta
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite