Constanţa: „De Rusalii, ai voie să faci orice, în afară de păcat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşii au venit la biserică de Rusalii
Credincioşii au venit la biserică de Rusalii

De Rusalii, sute de credincioşi s-au adunat la Biserica Sfântul Mina din Constanţa pentru o dublă sărbătoare. Potrivit calendarului creştin ortodox, după Duminica Pogorârii Sfântului Duh,  Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi.

Deşi preoţii spun că tradiţiile se păstrează doar în duminica Rusaliilor, numită şi duminica Cincizecimii, oamenii merg şi astăzi la biserică, în a treia zi de sărbătoare.
„Venirea Duhului Sfânt are loc în mod progresiv: întâi vine suflarea de vânt, apoi limbile de foc“, spunea Sfântul Grigore Teologul. Părintele Viorel Picu de la Biserica Sfântul Mina ne-a spus că „sărbătoarea este una de acum 2000 de ani, dar nu se termină pentru că Sfântul Duh a fost trimis pe Pământ şi a rămas cu noi – a întemeiat Biserica, a botezat... Sfântul Duh lucrează“.

De Rusalii, sute de oameni vin la Sfântul Mina să se roage mai ales pentru sănătate. Acest lucru nu poate decât să-l bucure pe părinte, mai ales că este a treia zi de sărbătoare: „Dacă Dumnezeu Tatăl este cel care a creat lumea şi o susţine având grijă de ea, dacă Dumnezeu Fiul a împăcat neamul omenesc, cu Dumnezeu prin Cruce şi Înviere şi în continuare se jertfeşte în Sfânta Liturghie pentru fiecare generaţie, Sfântul Duh sfinţeşte pe tot omul care vine în lume“.

Au venit să primească binecuvântarea credincioşi de peste tot din Dobrogea. Viorica Fârşoagă de 51 de ani, din Năvodari ne-a spus că: „Fiecare om trebuie să ajungă într-un loc. Mă simt mai liniştită când vin aici“. Medicul Ioan Nistor din Constanţa ne-a mărturisit că vine foarte des la Sfântul Mina: “ Tot timpul vin aici, iar astăzi este o zi sfântă. Ştiu fiecare loc. Pe vremuri era doar o troiţă, nu era nimic amenajat.„ Şi Cristina Miculescu din Brăila a profitat de zilele libere pentru a veni la Constanţa, împreună cu soţul şi copiii: „ Este departe pentru noi, dar îmi umplu sufletul de bucurie, credinţă şi calm când vin aici. Mă rog pentru sănătate. Este ceva special“.

Indiferent de problemele pe care le-ar avea, fie că sunt sau nu legate de bani şi sănătate, părintele Picu ne-a declarat că trăim într-o lume globalizată, în care tradiţiile şi amestecul de naţii se contopesc. Pentru toţi oamenii „Dumnezeu e acelaşi, dar mijlocitorul nu este acelaşi. Unul în fiinţă, întreit de persoană.“ Este o taină specifică de Sfânta Treime, iar legătura omului cu Biserica reprezintă o unitate de credinţă, a mai spus părintele.                        

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite