Damian Drăghici, între America şi România: „M-am simţit acasă când am mâncat puiul cu mâna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aseară, în Vama Veche, sub briza mării şi pe fundalul muzicii rock care răsuna de la terase, cunoscutul solist Damian Drăghici s-a întâlnit cu tinerii. O întrunire neconvenţională, în care artistul a vorbit cu patos despre ce înseamnă să fii ţigan aici şi „dincolo“.

Pe Terasa Corsarul, pe bănci de lemn, pe o briză care strângea din cauza frigului, Damian Drăghici a încins atmosfera cu poveşti din viaţa sa. A venit cu logodnica lui, Paula, a bâjbâit până a ajuns în Vamă, iar aici a provocat tinerii la discuţii libere despre destin, apartenenţă, valori, succes şi decăderi. Înconjurat de obiecte făcute în această săptămână de meşteşugarii romi la Vama Veche, Damian Drăghici a spus că se simte bine Acasă.

„Ori cânţi, ori mergi la puşcărie“

Are 41 de ani şi de peste trei decenii îşi caută menirea. Provine dintr-o familie de 7 generaţii de lăutari şi spune că întreaga copilărie a fost marcată de lipsa condiţiilor materiale, a îngrădirii la care a fost supus pentru că era rom. „Menirea mi-a ales-o familia mea şi nu m-au întrebat niciodată dacă îmi place ceea ce fac. Mi s-a spus: ori faci muzică, ori te duci la puşcărie. Luam bătaie ca să studiez şi de la vârsta de 10 ani cânt la nai“, povesteşte Damian.

A cerşit pe străzi în Grecia

În 1989, cu 6 luni înainte de Revoluţia din România, a trecut ilegal graniţa şi a ajuns în Grecia, unde a cerşit un an pe străzi pentru a-şi câştiga pâinea de zi cu zi. În Grecia, a reuşit să cânte într-un bar, apoi să fie remacat de un impresar olandez şi în cele din urmă să primească o bursă la Berklee College of Music.

„Când am primit invitaţia lor de a studia la Boston am rupt-o, crezând că e glumă a prietenilor mei“, spune artistul.

„Spuneam că sunt ţigan şi mă mândream cu asta“

La Boston, şi-a îndeplinit visul şi deodată spune că şi-a eliberat sufletul. A studiat mult, apoi a ajuns un artist de succes. „Spuneam în dreapta şi în stânga că sunt ţigan şi mă mândream cu acest lucru“, spune artistul. A semnat coloana sonoră a filmului „Piraţii din Caraibe 3“ şi e singurul muzician român care a câştigat un premiu Grammy. A cântat cu James Brown, Joe Cocker, Cindy Lauper.

Click aici pentru galerie foto

image

100.000 de dolari pentru un diagnostic

„Aveam bani, succes, 9 maşini, vilă şi cu ajutorul manajerei din Mexic reuşeam să mă îmbrac dintr-un dulap cât un apartament plin cu haine. Îmi îndeplinisem visul. Eram în America, aveam tot ce visam în copilărie. Însă în anul 2006 eram bolnav, intrasem într-o depresie cumplită“, spune Drăghici. 
A apelat în cele din urmă la Neuro Linguistic Programmer, la modă printre americani şi contra sumei de 100.000 de dolari i s-a dat diagnosticul: locul lui era acasă, printre ai lui.

A căzut pe scenă la Constanţa

În 2006 a ajuns în România şi spunea că era un american get beget care nici aici nu era primit cum ar fi vrut. A iniţiat proiectul Damian & Brothers, cu 17 lăutari romi. „Eu eram obişnuit cu alt regim de viaţă, cu mâncăruri alese. Le dădeam ţiganilor mei somon şi pui şi ei spuneau că nu le e foame în momentul în care mă vedeau că mănânc cu furculiţa şi cuţitul. Când am mîncat prima dată cu mâna, deşi pare ciudat, atunci am rupt o barieră dintre noi“, a povestit aseară artistul.

Proiectul a avut succes, însă un succes pe care Damian Drăghici nu l-a perceput ca pe o împlinire în carieră. „Pe 11 septembrie 2009, am căzut pe scenă la Constanţa pentru că aveam o viaţă dezordonată. În plus, eram şi aici pe val, nu mai era nicio provocare pentru mine. M-am lăsat pentru că aveam succes şi m-am întors în America“.

În decembrie 2009 a plecat înapoi în America pentru a se dedica jazzului. S-a bărbierit, s-a tuns şi a început o dietă. „M-am curăţat“ şi a poi a revenit la vechea lui pasiune – naiul, transpus pe acorduri de jazz. Studiază zi şi noapte şi acum aşteaptă o altă provocare. Dincolo sau Acasă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite