Constanta: Paul Dicu este instructorul trupelor DIAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Paul Dicu este instructorul trupelor DIAS
Constanta: Paul Dicu este instructorul trupelor DIAS

Practică Aikijitsu de la 18 ani şi îi place să spună că nu el a descoperit această artă, ci ea l-a descoperit pe el.Acum se pregăteşte pentru Maratonul Internaţional de la Bucureşti din data de 18 octombrie, după care urmează Maratonul Saharei, din 22 februarie 2010 de la Tindouf, Algeria.

Lucrează ca dispecer de pilotaj la Autoritatea Navală Română. De-a lungul timpului, viaţa l-a pus la multe încercări pe Paul Dicu, dar, susţine el, felul în care l-au format cei 22 de ani de arte marţiale l-au scos din multe probleme. A fost îndrumat spre Aikijitsu de profesorul de sport din liceu.

 „Nu mă remarcam prea tare, dar probabil faptul că nu am cerut niciodată scutire pentru ora de sport l-a făcut să creadă că Aikijitsu mi se potriveşte“, povesteşte Dicu.

 Ochiul format al profesorului de sport nu a dat greş pentru că Dicu a făcut o adevărată pasiune pentru artele marţiale, iar anii de antrenament şi pasiunea au făcut să devină antrenor de Aikijitsu, Takeda Ryu şi Katori Shinto-Ryu. Paul Dicu, este, în prezent, preşedinte al Clubului de arte marţiale Axxum din Constanţa

„Am aflat că Takeda Ryu este una dintre cele mai vechi şcoli de arte marţiale din Japonia, care conţine şi continuă tradiţiile de luptă şi cultură ale familiilor de samurai Takeda şi Minamoto“, spune instructorul. În România, Takeda Ryu se practică numai în Constanţa, în dojo-ul condus de sensei Paul Dicu 3 Dan.

Forţa din spatele luptătorilor DIAS

Din 1998, Paul Dicu îi antrenează pe luptătorii din forţele speciale DIAS Constanţa. „Un elev al meu lucra acolo şi m-a invitat într-o seară la ei pentru o demonstraţie. Ce pot să spun: ne-am văzut, ne-am plăcut, ne-am luat. De atunci fac pregătire cu ei. Sunt nişte băieţi deosebit de receptivi, probabil şi unde s-au lovit de fenomenul violenţei de stradă. Ne antrenăm de două ori pe săptămână. Au fost zile când m-au chemat în miezul nopţii, înainte de misiuni“, povesteşte Dicu.

Ceea ce practică împreună cu mascaţii este un stil de luptă adaptat nevoilor lor. „Este o metodă de luptă practicată în cam toate trupele speciale din lume“, explică Dicu.

Un fel de maratonist

Dicu se caracterizează modest ca fiind, pe lângă un împătimit al artelor marţiale, şi „un fel de maratonist“. În această vară, însoţit de un elev, a alergat de la Constanţa la Mangalia.

Nicioadată nu a participat la o competiţie, dar anul acesta o va face. Acum se pregăteşte pentru Maratonul Internaţional de la Bucureşti din data de 18 octombrie, după care urmează Maratonul Saharei, din 22 februarie 2010 de la Tindouf, Algeria.

Are o mâhnire

Dicu spune că îl doare foarte tare că populaţia a lăsat sportul la o parte şi a îmbrăţişat sedentarismul. „Văd copii obezi, iar scuza părinţilor e aberantă: «Ce să-i fac dacă pofteşte?»“, spune sensei-ul.

 Este mândru însă că printre elevii săi se află copii, iar acesta poate fi considerat un pas înainte. Tudor are doar 4 ani şi se învârte printre elevii mai experimentaţi din dojo-ul lui Paul Dicu.

Oboseşte repede, ce-i drept, dar dedicaţia lui este de admirat şi demnă de urmat de ceilalţi copii, chiar dacă nu neapărat în domeniul artelor marţiale.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite