Cum prepară dobrogenii delicatese orientale şi balcanice
0
Carne de vită cu bambus, souvlaki, deliciul sultanului, sac kavurma, kafta, humos cu carne, ouzo sunt doar câteva preparate care se pot mânca la restaurantele cu specific din Constanţa.
Gastronomia libaneză îşi are originile în urmă cu mii de ani când anticii fenicieni, părăsind ţărmurile mării şi strămutându-se în munţi, au fost nevoiţi să se adapteze noilor condiţii de viaţă. Acest lucru a influenţat categoric şi modul de hrănire. Influenţele europene şi-au făcut apoi simţită prezenţa.
Carnea de porc lipseşte complet din meniul libanezilor. Reţetele lor folosesc doar carnea de oaie, de vită sau de pui.
Provocare orientală
Ingredientele sunt toate naturale, legume şi seminţe. Nu se folosesc grăsimi animale, iar uleiul de măsline este elementul de bază atunci când vine vorba de prăjeli. Secretul mâncărurilor tradiţionale constă în ingredientele folosite: coriandru, cimbru sălbatic de culoare roşie.
Tabule este un fel de salată. Conţine pătrunjel, roşii, ceapă, mentă, lămâie, ulei de măsline, coriandru, cimbru sălbatic de culoare roşie, precum şi kammum - cimbru sălbatic. Însă grâul pisat ce se adaugă aduce, pe lângă vitaminele din legume, şi un conţinut mare de proteine. La libanezi, fiertura de orez cu fidea înlocuieşte pâinea.
Menta, piperul roşu sau negru şi boiaua sunt condimentele care dau gust mâncărurilor tradiţionale turceşti. La loc de cinste este trecută o mâncare spectaculoasă flambată: sac kavurma. Este un preparat tradiţional cu carne de vită, oaie şi pui, cu legume şi orez aşezate în tigăi speciale, aduse din Turcia.
Adana este tot un fel de mâncare tradiţională: chifteluţe cu carne de vită şi de oaie, pregătite cu condimente aduse direct din Turcia.
Hamburger sârbesc
Plescaviţa, adică un fel de hamburger sârbesc, aivar (zacuscă) sau cevapi (mici sârbeşti) sunt doar câteva dintre preparatele din bucătăria sârbească.
Carnea ocupă un loc de cinste în meniu, iar preparatele sunt mai puţin condimentate decât cele româneşti.
Pui şi legume chinezeşti
Bucătăria chinezească conţine arome şi esenţe puternice, multe legume, orez, carne de toate tipurile şi sosuri. În meniu - vită cu ţelină verde, pui în cinci culori sau porc Beijing sunt doar câteva dintre felurile de mâncare specific chinezeşti.
În bucătăria Chinei, legumele sunt neapărat călite şi nu fierte vreme îndelungată, aşa cum se întâmplă în bucătăria de la noi, pentru a nu se pierde vitaminele. Se folosesc ceapă, usturoi şi piper.
Citeşte mai multe in săptămânalul . Îl găseşti la toate chioşcurile de ziare şi costă 1,4 lei sau 2,4 lei, împreună cu suplimentul de sănătate.
