Constanţa: Cum se pregătesc musulmanii de rugăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Cum se pregătesc musulmanii de rugăciune
Constanţa: Cum se pregătesc musulmanii de rugăciune

Astăzi musulmanii se închină lui Allah la orele 4.50, 13.10, 16.44, 19.37 şi 21.07; programul de rugăciune este stabilit printr-un calendar, în funcţie de răsăritul soarelui.În timpul acestei luni de Ramazan, după slujba de seară Teravih se poate servi cina de Iftar.

Înainte de orice rugăciune, musulmanii îndeplinesc ritualul de curăţenie, numit şi abluţiune. Credincioşii se spală pe mâini până la încheietura mâinii, de trei ori, începând cu spălarea mâinii drepte, apoi a celei stângi. Aceştia aspiră apă pe nas cu mâna dreaptă şi-l curăţă cu mâna stângă.

Curat în faţa lui Allah

Ceremonialul continuă cu spălarea feţei de trei ori, de la lobul urechii drepte, până la lobul urechii stângi şi de la partea superioară a frunţii până la gât.

Urmează antebraţele, trecerea mâinilor ude prin păr, urechile şi în final spălarea picioarelor. Fără aceste ritualuri obligatorii, musulmanii nu se pot prezenta în faţa lui Allah.

 Dacă musulmanii nu au avut tip să facă ritualul de curăţenie înainte să intre în geamie, ei au un loc la intrarea în lăcaşul de cult unde pot să se cureţe trupeşte, ca apoi să se purifice spiritual.

Covoraşul special

Ritualul este respectat şi acasă, dacă musulmanii nu au timp să ajungă la geamie. Spălatul este urmat de întinderea covoraşului pentru rugăciune, într-un loc de asemenea curat. Fiecare membru al familiei are câte un covoraş care se păstrează cu sfinţenie şi se moşteneşte.

Cu cât este mai vechi, cu atât este mai valoros, pentru că acela este obiectul care i-a apropiat pe strămoşii lor de Allah. Namazlâcul este fie adus de la Mecca, fie ţesut de femeile bătrâne. În trecut femeile îl ţeseau la război cu diferite culori şi motive.

Acum, covoraşele de rugăciune aduse din locul sfânt sunt în culori de mov, bleu sau roz şi ilustrează fie geamii cu minarete, busole sau flori.

Nelipsitul takia

Un alt obiect indispensabil este fesul. Takia se foloseşte în timpul rugăciunii atât în geamie, cât şi acasă. Bărbaţii poartă acelaşi fes toată viaţa, dar dacă se uzează, este înlocuit.

Croşetat manual, takia este lucrat de femei sau este adus de la Mecca. Credincioasele poartă pe cap batice de cele mai multe ori albe care trebuie să le acopere părul.

Comunitatea musulmană din România numără peste 67.000 de credincioşi, majoritatea locuitori ai Dobrogei. Aici există 70 de lăcaşuri de cult.

Cele mai faimoase sunt Moscheea Carol şi Geamia Hunkiar din Constanţa, Geamia Esmahan Sultan din Mangalia şi Geamia Abdul Medgid din Medgidia - toate monumente de patrimoniu.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite