Constanţa: Cum să prevenim leşinul de la caniculă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe timpul verii suntem predispuşi frecvent leşinului (lipotimiei). Însă, cu ajutorul sfaturilor medicului putem depăşi aceste zile caniculare fără a fi afectaţi. Comparativ cu anii trecuţi, oamenii ţin cont de recomandările medicilor. Într-un interval de 12 ore, Serviciul de Ambulanţă este solicitat doar de  4-5 ori, faţă de 20 cazuri înregistrate anul trecut  în acelaşi interval.

În această perioadă, cauzele principale ale lipotimiei sunt temperaturile ridicate, deshidratările sau instabilitatea sistemului cardiac. Leşinul este precedat de ameţeli, sudori reci, tulburări vizuale, iar în cazul persoanelor care suferă de diabet, pot apărea crize hipoglicemice. Lipotimia survine treptat, iar individul afectat are senzaţia de cap gol, de înceţoşare a vederii, el simţind nevoia să se întindă, uneori aceasta poate fi urmată de pierderea cunoştinţei (sincopă ).

Sfatul medicului

„În cazul lipotimiei nu există o oră de vârf; însă sfătuiesc oamenii, cu precădere peste 55 ani să nu se expună razelor solare între orele 11 și 16“, afirmă dr. Ionuţ Cealera.

De asemenea, tinerii care lucrează în medii supraîncălzite pot fi o ţintă sigură a acestei tulburări acute. Oamenii pot preveni leşinul prin hidratare (circa 2 l/zi), îmbrăcăminte de culori deschise (acestea resping razele soarelui) şi reducerea efortului fizic în timpul prânzului. „Această perioadă este destul de dificilă pentru cei care suferă de diverse afecţiuni cardiace sau boli incurabile. Dacă urmează un tratament, este necesar să îl ia la ora indicată“, spune Iulia Ciobanu, farmacist.

Până la sosirea ambulanţei, dacă sunteţi în apropierea unei persoane care leşină, îi puteţi acorda primul ajutor astfel: având în vedere că în cazul lipotimiei  un risc foarte mare îl constituie căderea, este indicat să o sprijiniţi sau să o prindeţi în braţe pentru a nu se lovi. Apoi, trebuie așezată în poziţia culcat, pe spate, cu capul întors într-o parte pentru a-i proteja căile respiratorii. Pentru o reoxigenare cerebrală rapidă, picioarele trebuie ridicate mai mult decât trunchiul şi este recomandată stropirea cu apă rece a feţei şi nu în ultimul rând, este necesară supravegherea persoanei până când îşi recapătă cunoştinţa.

Oamenii pun preţ pe sănătate

„Eram stresat în perioada bac-ului şi simţeam o presiune continuă din partea părinţilor... Mă plimbam cu prietenii şi dintr-o dată am simţit cum mi se face rău. Când m-am trezit am vazut ambulanţa şi o mulţime de oameni în jurul meu, apoi am fost transportat la spital, unde mi s-a administrat o perfuzie. De atunci am spus că voi fi mereu atent şi sănătatea va fi pe primul loc... “, povesteşte Cătălin Buzatu (18 ani). „Medicii de pe ambulanţă sunt foarte bine pregătiţi. Nu am ce să le reproşez”, este părerea Ramonei Gheorghe, o pacientă căreia i s-a acordat ajutor medical în urma unui leşin.

„În cazul persoanelor hipertensibile, în urma unei emoţii sau a unei presiuni din partea celor din anturaj, sănătatea acestora poate avea de suferit”, afirmă medicul Cealera. Uneori ignorăm atenţionările medicilor, deşi ele sunt fondate şi ne pot ajuta să ducem o viaţă sănătoasă.

Medicii susţin că oamenii au început în ultima perioadă să aprecieze importanţa expunerii excesive la soare şi astfel a scăzut vizibil numărul solicitărilor acestora în cazul lipotimiei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite