Constanţa: Cu bocancii lustruiţi şi uniformele la dungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Cu bocancii lustruiţi şi uniformele la dungă
Constanţa: Cu bocancii lustruiţi şi uniformele la dungă

Militarii au făcut repetiţie generală pentru Ziua Marinei. Treziţi de dimineaţă, marinarii au fost la inspecţia de la unitate şi apoi ore întregi au stat pe faleză pentru ca defilarea să iasă exemplar.

Vremea a fost potrivită ieri pentru repetiţia generală a Zilei Marinei Române. Aliniaţi pe faleză, militarii au simulat manifestările de pe 15 august în timp ce pe margine se lucra la ridicarea prelatelor care vor feri oficialităţile de căldură.

Camuflat bine alături de colegii săi, caporalul Ionuţ Petcu de la Batalionul 307 Infanterie Marină aştepta răbdător terminarea repetiţiei care pare floare la ureche după misiunea din Kosovo în care a stat timp de aproape şapte luni. Ziua şi-a început-o la ora 5.30 când s-a trezit, s-a bărbierit, lucru pe care îl face deja de şase ani aproape zilnic. La pregătirea uniformei îl ajută şi soţia, dar treaba se împarte la jumătate. „Ea le spală, eu le aranjez ca să nu pună însemnele invers“, explică Ionuţ Petcu.

Pe treptele de la Comandamentul Flotei, caporalul Vicenţiu Ungureanu stă în poziţia de drepţi pentru că pe lângă el vor trece oficialităţile. A învăţat în Armată să îşi calce uniforma de unul singur şi deja e o obişnuinţă. La fel de uşor să-şi lustruiască şi ghetele, operaţiune pentru care are nevoie doar de două minute.

În ziua repetiţiei s-a trezit la 5.00, s-a bărbierit şi-a savurat cafeluţa şi a plecat la unitate. După inspecţia uniformei, a venit pe faleză. Este al cincilea an în care participă la manifestări şi de fiecare dată a fost într-o altă postură, în Garda de Onoare sau la defilare alături de colegii săi de la Batalionul 110 de Comunicaţii de Informatică.

Din dragoste... de mare

Pe dealul de lângă Comandamentul Flotei, marinarii din Garda de Onoare aşteaptă semnalul de arborare a drapelului. Cu arma la umăr, Emilia Adela Pârvuleţ este pentru prima dată în rândul militarilor. Are 20 de ani şi este studentă în primul an la Academia Navală Mircea cel Bătrân. Când s-a luminat de ziuă, şi-a pus uniforma şi pantofii şi a fost gata de treabă.

Hainele şi le-a spălat cu câteva zile înainte şi şi-a lustruit încălţările. „Cam 5-10 minute îmi ia să îi fac să strălucească, iar dacă ştii să îi întreţii nu trebuie să o faci zilnic“, spune Adela. S-a „ancorat“ singură în Marină pentru că îi place marea, chiar dacă voiajul va însemna şi depărtare de familie. „Dumnezeu are grijă de toţi“, este crezul fetei.

Grijuliu pentru nimfe

Maiestuos, costumat în albastru marin, ţinând tridentul în mână, Zeul Neptun şi-a făcut apariţia înconjurat de nimfe. Nae Oprişan este lector universitar doctor la Academia Navală Mircea cel Bătrân şi din 2000 este Zeul Mării. Era binedispus, deşi nu a dormit toată noaptea înaintea repetiţiei generale.

„Am visat că a fost cutremur în Marea Neagră şi a venit un tsunami să le ia pe fete şi a trebuit să fac ceva să îi apăr pe musafiri“, a justific at el.

Turiştii şi constănţenii sunt aşteptaţi mâine pe faleza de la Cazino să privească demonstraţiile pregătite pentru Ziua Marinei. Navele militare se află deja în largul mării şi vor sta în dispozitiv până la sfârşitul săptămânii. Constănţenii şi turiştii vor putea vedea demonstraţii sportive şi marinăreşti, o defilare cu veliere şi exerciţii aeriene.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite