Constanta: Criză de locuri de muncă pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Criză de locuri de muncă pe litoral
Constanta: Criză de locuri de muncă pe litoral

Oferta de locuri de muncă este din ce în ce mai săracă. Posturile disponbile în turism au fost deja ocupate, iar rata şomajului s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În momentul de faţă sunt vacante doar 39 de locuri de muncă pentru aproape 12.000 de şomeri.

În această perioadă, în baza de date a Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) figurează doar 39 de locuri de muncă vacante.

Oferta se adresează celor care vor să lucreze ca muncitori la spaţii verzi (7 posturi vacante), vânzători (4 posturi), şoferi de autoturisme şi camionete (2 posturi), femei de serviciu (3 posturi), muncitori necalificaţi (6 locuri libere).

De asemenea, AJOFM are în ofertă câte un post de amanetar, asistent social, auditor în domeniul calităţii, casier, director tehnic, electrician de întreţinere şi reparaţii, gestionar depozit, lucrător comercial, lucrător sortator deşeuri reciclabile, manipulant mărfuri, referent, reglor maşini de prelucrare mase plastice, tehnician energetician.

Angajaţi din alte judeţe

„Sezonul estival deja a început, iar posturile disponibile din turism, specifice Constanţei, au fost deja ocupate. Sigur, eu sunt convins că sunt mai multe locuri, însă nu toţi angajatorii le raportează Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă“, a explicat Marian Foca, directorul adjunct al AJOFM.

Multe dintre posturile disponibile pe litoral au fost ocupate de lucrători din alte judeţe. În multe dintre cazuri, este vorba despre oameni care s-au întors din străinătate, pentru că acolo au rămas fără job. Aşa se face că rata şomajului în Constanţa nu a scăzut semnificativ după începerea sezonului estival.

La Constanţa, la sfârşitul lunii trecute erau înregistraţi 11.868 de şomeri, rata şomajului fiind de 3,8%, la fel ca în luna mai, şi cu doar 0,5 mai mică decât în aprilie. „La nivel naţional, Constanţa se numără printre judeţele cu cea mai mică rată a şomajului. Noi suntem pe locul 4, după Ilfov, Bucureşti şi Timişoara“, a adăugat Foca.

O nouă bursă a locurilor de muncă, la toamnă

Totuşi, rata şomajului s-a dublat la Constanţa faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când era de 1,9%.
În judeţul Constanţa, în mediul urban, cea mai mare rată a şomajului este înregistrată în oraşul Hârşova - 9,1%, iar cea mai mică în Constanţa şi Techirghiol - 1,4%.

Următoarea bursă a locurilor de muncă va avea loc în luna septembrie şi se va adresa absolvenţilor. Pentru absolvenţii de studii superioare oferta AJOFM-ului este întodeauna este foarte restrânsă. „De obicei, ei nici nu apelează la serviciile noastre, pentru că îşi caută singuri locuri de muncă“, explică Marian Foca.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite