Crema Justiţiei s-a întrunit la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, are program de weekend cu preşedinţii şi vicepreşedinţii Curţilor de Apel din România.

În acest week-end, Curtea de Apel Constanţa găzduieşte cea de-a treia întâlnire a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor celor 15 Curţi de Apel din România, în prezenţa ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă.


Tema principală a dezbaterilor a fost modul de implementare şi de pregătire a Noului Cod Civil, ce va intra în vigoare pe 1 octombrie. „Acesta este un act normativ consistent, magistraţii au nevoie de o pregătire îndelungată, care a început deja“, a afirmat preşedintele CSM.
În paralel, se face şi un studiu privind implementarea altor trei noi coduri, la anul. „Codul de Procedură Civilă, Codul de Procedură Penală şi Codul Penal pot intra în vigoare din 2012, la o dată pe care o vom propune în funcţie de starea sistemului“, a declarat ministrul Justiţiei. 

Mai multă autoritate, mai multă disciplină pentru judecători

Ca temă secundară a fost discutat şi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Statutului judecătorilor şi procurorilor şi a Legii Consiliului Superior al Magistraturii.


Pe de o parte, se are în vedere întărirea autorităţii preşedinţilor de Curte de Apel, pe care noul statut ar trebui să îi transforme în adevăraţi „lideri ai sistemului judiciar“, după cum s-a exprimat ministrul Predoiu.
Ca o contrapondere la această creştere a autorităţii, proiectul de lege propune extinderea sferei abaterilor disciplinare comise de magistrați, precum şi autonomizarea Inspecţiei Judiciare, ce va funcţiona în continuare pe lângă CSM, dar va avea personalitate juridică distinctă.
De asemenea, ca urmare a creşterii numărului de dosare în ultimii ani, se analizează şi mărirea schemei de personal.

Încheiere de legalizare

Întâlnirea ministrului Justiţiei cu presa constănţeană a avut loc într-un hotel din Mamaia. Dincolo de pereţii de sticlă ai sălii răcoroase de conferinţă defilau, în plin soare, oameni în costume de baie, aparent lipsiţi de griji, în profund contrast cu discursurile solemne despre întărirea integrităţii magistraţilor în contextul luptei anticorupţie sau despre Codul Civil: două lumi aproape paralele, despărţite de mai mult decât un perete de sticlă şi de câţiva jurnalişti...

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite