Crăciun cu delicatese ecologice. Cât costă specialităţile ce vă pot face masa de Crăciun deosebită GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delicatese pentru masa de Crăciun
Delicatese pentru masa de Crăciun

Crăciunul poate avea şi alt gust, iar gospodinele moderne caută să inventeze preparate neobişnuite. Carnea de porc poate fi înlocuită cu cea de curcan, de raţă sau de prepeliţă, scăldate în sosuri delicioase. Produsele, aduse de la ferme ecologice, le puteţi găsi în magazinele de profil din oraş.

Constănţeanca Natalia Petrovici (29 de ani) pregăteşte în fiecare an de Sărbători  delicatese speciale, face combinaţii îndrăzneţe de arome, iar rezultatul este întotdeauna spectaculos. „Anul acesta pentru Crăciun o să pregătesc un curcan umplut. Probabil că o să-l fac în stil italienesc sau mai simplu, cu orez, cu nişte castane. Am luat şi o pulpă de purceluş pe care o voi prepara împănată cu struguri, adaug şi vin“, povesteşte Natalia.

Ingredientele şi le alege întotdeauna cu grijă, din magazine specializate în comercializarea produselor ecologice. „Sunt mai scumpe, dar şi calitatea este mai bună. Mai bine mănânci mai puţin, dar bun“, este ea de părere.

Bunătăţi boiereşti

Sunt şi magazine ce s-au adaptat cererii venite din partea constănţenilor care îşi doresc bucate alese, aşa că vitrinele sunt pline de bunătăţi pregătite pentru masa de Crăciun. Produsele sunt din ingrediente naturale, pregătite ca pe vremuri în bucătăriile boierilor. Sunt de fapt alternativa la produsele pe care le găsim pe rafturile hipermarketurilor. Dar preţurile nu sunt pentru orice buzunar.



Spre exemplu, în loc de caltaboş, tobă şi friptură de porc pe masă puteţi aşeza prepeliţă umplută cu ficat şi carne de pui condimentată (162 de lei kilogramul), ruladă de iepure (138 de lei kilogramul), de oaie (78 de lei kilogramul) sau de raţă, cu sos de afine (198 de lei kilogramul).

Cârnaţii tradiţionali îi puteţi înlocui cu unii parfumaţi cu condimente mediteraneene. Sunt cârnaţi cu busuioc (40 de lei kilogramul) sau ţărăneşti, preparaţi din carne tocată cu satârul, puţini picanţi.

„Sunt foarte căutate delicatesele în această perioadă, pentru că oamenii îşi doresc să încerce şi altceva. Sunt însă şi mulţi tradiţionalişti, care cumpără slănină rulată, jambonul ţărănesc aduse din Gura Humorului, slănină afumată şi muşchiuleţ ţărănesc din Suceava“, spune Cornelia Coman, proprietara unui magazin de profil din centrul Constanţei.

Brânză cu trufe şi ruladă de crap argintiu

În vitrinele magazinelor găsiţi şi multe sortimente de brânzeturi maturate, aduse din zona Harghita: cu trufe (75 de lei kilogramul), cu chimen, ardei, ceapă, usturoi (52 de lei kilogramul).

Magazinele au ofertă de delicatese şi pentru cei care-şi doresc o masă de peşte. Batogul de somn costă 107 lei kilogramul, iar rulada din crap argintiu - 99 de lei kilogramul. De pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească nici deserturile: cozonaci (45 de lei bucata), turtă dulce, dulceţuri.

Un alt magazin vinde online astfel de produse, iar în Constanţa livrarea este gratuită. Kilogramul de raţă costă 26,2 lei, pieptul de pui - 24,7 lei, prepeliţa - 60 de lei, iar curcanul - 23,5 lei.
Medicii ne recomandă să fim cumpătaţi, oricât de ecologice ar fi aceste produse. Ei spun că pe masa de Crăciun trebuie să se afle, în afară de astfel de delicatese, şi multe legume şi fructe.


Bunătăţi pentru Crăciun
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite