Constanţa: Litoral 2009 / Cu ochii în cer pe plaja din Costineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Cu ochii în cer pe plaja din Costineşti
Constanţa: Litoral 2009 / Cu ochii în cer pe plaja din Costineşti

Iubitorii de astronomie se pot delecta pe malul mării cu imagini cu planeta Pluto şi sateliţii ei, văzute prin telescop. Pentru un minut de vizionare, turiştii trebuie să scoată din buzunar 2 lei. În timpul vizionării, clienţilor li se explică tot ceea ce văd.

În fiecare seară, patru oameni dotaţi cu telescoape ies pe plaja din Costineşti şi le oferă turiştilor iubitori de astronomie imagini spectaculoase.

De la ora 20.00 şi până aproape de ora 3.00 dimineaţa, cei patru stau de la un capăt la altul al plajei şi-i îndeamnă pe turişti să admire cerul prin obiectivul telescopului. „Am adus aparatul din Italia şi am dat pe el 250 de euro. Prima dată am văzut asta la unchiul meu. Mi s-a părut interesant şi am zis că trebuie să cumpăr şi eu unul, să ies pe plajă”, a spus Petruţa Maghiar, una dintre cele patru „vânzătoare“ de spectacol pe cer.

Alături de alte persoane care se ocupă cu aceeaşi „afacere”, Petruţa vine în staţiunea Costineşti de patru ani şi, după cum spune, are destui clienţi încât să nu renunţe la această muncă. „Merge treaba. Oamenii se uită din curiozitate, iar cei mai mulţi sunt copii”, mai spune Petruţa.

Turiştilor li se explică ce văd pe cer

Cei mai curioşi dintre toţi sunt cei mai mici dintre turişti. „A văzut încă de aseară telescopul pe plajă şi până a adormit m-a tot întrebat ce este aparatul ăla. Astă-seară am ieşit să-i căutăm pe cei cu telescop să-i arăt copilului planeta Jupiter”, a spus Laurenţiu Crăciun, tatăl unui băieţel în vârstă de 6 ani. După o primă observaţie astronomică, cel mic nu a părut prea încântat. „Da’nu văd nimic, cred că nu merge. Ăsta e un bec?”, a strigat Matei, dezamăgit.

Petruţa Maghiar, care aduce seară de seară telescopul pe plajă, spune că de fiecare dată le explică turiştilor ceea ce se vede prin obiectiv. „Nu am studii în domeniu, dar pentru că îmi place am aflat singură din cărţi şi de pe internet. Se vede luna mai aproape, se văd craterele, planeta Jupiter şi sateliţii. Jupiterul se vede şi cu ochiul liber, dar prin telescop se observă în relief”, a explicat femeia.

400 de lei, câştigul pe noapte

„Am aproape 200 de clienţi pe noapte. În plin sezon estival ajungem la un câştig de aproape 400 de lei pe noapte”, a mai spus Petruţa. Femeia adaugă că nu vrea să renunţe la această ocupaţie, iar dacă va avea la fel de mulţi clienţi şi în anii următori, întenţionează să-şi cumpere un telescop profesional. „Problema noastră e concurenţa. Suntem mai mulţi, iar unii vin şi se aşează cu telescopul fix lângă noi. Păi la cât este de mare plaja, el vine chiar aici? Ne mai certăm din când în când”, a spus Gelu, o altă persoană care avea un telescop, nemulţumit de concurenţă.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite