Coşmarul copiilor violaţi de familii. Citeşte aici părerea psihologului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O fetiţă din Negru-Vodă a vrut să se sinucidă pentru că a fost violată de tată. Povestea ei aduce în actualitate cazurile înfiorătoare de agresiuni sexuale în familie.

Alexandra Ciochină (12 ani), din satul Darabani, provine dintr-o familie destrămată. Mama ei este plecată la muncă în străinătate. Şi-a lăsat fiica acasă, în grija soţului. În urmă cu o săptămână, fata a trecut printr-o experienţă traumatizantă – a fost violată de tatăl ei, Costică Ciochină (40 de ani). Alexandra a povestit rudelor ce i s-a întâmplat, iar o mătuşă a anunţat Poliţia. Oamenii legii au luat act de plângerea fetei şi au dus-o la Medicina Legală, însă tatăl a fost lăsat în libertate. „Prezenta o deflorare mai veche, nu s-a putut stabili dacă tatăl a agresat-o sau nu. Nu erau urme de violenţă“, a declarat Petcu Iane, comandantul Poliţiei Negru-Vodă.

Singură şi extrem de afectată, copila a decis să-şi pună capăt zilelor şi a băut diluant. Din fericire, a fost găsită de rude şi trasportată de urgenţă la Spitalul Municipal Mangalia. Medicii au stabilizat-o, iar ulterior ea a fost transferată la Constanţa şi internată pe secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean.  „Are o gastrită acută post ingestie, dar pronosticul este favorabil. Probabil că luni o vom externa“, a declarat medicul Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
Abia după ce fata a ajuns la spital cazul a căpătat amploare.

Poliţiştii din Negru-Vodă, care au anchetat cazul, nu au anunţat Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului imediat după ce fata a făcut plângere şi nici nu au înregistrat dosarul la Parchet. „Eu m-am autosesizat cu privire la acest caz din presă, deşi poliţiştii au obligativitatea să anunţe de îndată orice infracţiune la Parchet, ca să primească numărul unic“, a declarat Teodor Niţă, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Tatăl violator, Costică Ciochină, a fost audiat vineri de poliţiştii din Negru – Vodă. El susţine că nici măcar nu s-a atins de fiica lui. Tatăl suspectat de viol nu a fost încă arestat, aşa cum a precizat procurorul Niţă.

„Primăria a făcut de urgenţă o anchetă socială la domiciliul fetei. După ce va fi externată, cel mai probabil o vom duce într-un centru de plasament“, a declarat Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului Constanţa.

Însărcinată cu bunicul

Povestea copilei violate de tată aduce în actualitate şi alte cazuri înfiorătoare de agresiuni sexuale în familie. Acum doi ani, o fată din Chirnogeni a rămas însărcinată după ce a fost violată de bunic. Alina Alexandra avea pe atunci doar 15 ani, iar bunicul, Vasile Corbu, în vârstă de 67 de ani, o viola de pe vremea când avea 12 ani, dar fetei i-a fost frică să spună pentru că bărbatul o ameninţase cu moartea. Situaţia familială a fetei era similară. Tatăl biologic murise, iar mama ei se recăsătorise, aşa că ea rămăsese în grija bunicilor. 

Relaţia pe care bărbatul o avea cu nepoata a ieşit la iveală când fata a fost dusă la medic, iar bunica ei a aflat că este însărcinată. Ulterior, Alexandra a mărturisit că bebeluşul este conceput cu bunicul ei. Mai multe de atât, depăşită de situaţie, fata a încercat să se sinucidă. Şi-a tăiat venele, dar a fost găsită la timp de familie şi salvată. Alina  născut un bebeluş sănătos, care în prezent se află în grija unui asistent maternal din Cumpăna. Bunicul violator a fost condamnat la 15 ani de închisoare.

Sex cu băieţelul de şase ani

Un al caz şocant este cel al unei familii din Cumpăna. Povestea a ieşit la iveală tot în 2009. Tiberiu Adrian, care pe atunci avea doar şase ani, a fost silit de mama sa să facă sex în timp ce tatăl său filma scenele. Mama sa, Georgeta Costăchescu, şi concubinul ei Sedat Bechir au fost arestaţi pentru că l-au abuzat pe băieţel, iar copilul a fost dat în grija unui asistent maternal din Constanţa. Georgeta Costăchescu şi Sedat Bechir au fost condamnaţi la câte zece ani de închisoare.

„Victimele violurilor în familie se desensibilizează“


Psihologii spun că victimele violurilor în familie rămân marcate pe viaţă. „Sănătatea fizică le este extrem de afectată. Dacă victima este un băiat, acesta poate deveni la rândul lui agresor. Dacă victima este o fată, în timp se desensibilizează şi poate vedea această experienţă ca pe un lucru normal, însă foarte greu îşi pot întemeia o familie şi pot avea o relaţie normală“, a explicat psihologul Camelia Condurache.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite