Constanta: Dan Corneliu Duca este colecţionarul atras de emoţia culorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanta: Dan Corneliu Duca este colecţionarul atras de emoţia culorilor
Constanta: Dan Corneliu Duca este colecţionarul atras de emoţia culorilor

Şi-a transformat casa într-o galerie de pictură în care tablourile marilor artişti îi răsplătesc pasiunea pentru artă, oferindu-i momente unice, de revelaţie.

E drept, a iubit frumosul dintotdeauna, dar pasiunea pentru artă s-a copt totuşi în timp. La început totul a fost doar o alternativă la o muncă banală, de birou, fără nimic spectaculos în ea, de care avea parte în fiecare zi.

A început să studieze constant, asemenea unui învăţăcel disciplinat, făcându-şi porţie cu articolele din colecţia „Meridiane“ cu ajutorul cărora s-a apropiat şi mai mult de pictură şi de o bună parte dintre artiştii reprezentativi care au făcut pânzele să vorbească în culori.

Apoi, un prieten l-a îndemnat să facă pasul, să investească în artă, în comorile sufleteşti unse de pensulele maeştrilor.
Primul tablou a fost o compoziţie a Vandei Sachelarie, a urmat un Mătăsăreanu, dar cel mai mult a investit după Revoluţie. Rând pe rând, în casă i-au „intrat“ marii maeştri Pătraşcu, Tonitza, Sion Teodorescu, Dărăscu, Izer.

Artă şi frumuseţe

Cocheta sa casă s-a transformat de-a lungul timpului într-o adevărată expoziţie care găzduieşte o colecţie de suflet. Este un „vizitator“ constant care nu se mai satură să o privească, iar uneori, chestie ce ţine mai mult de un rafinament estetic, să privească tablourile la diferite ore ale zilei, din diferite unghiuri, redescoperindu-le valoarea artistică şi spirituală.

 Astfel, a ajuns la concluzia marelui colecţionar Zambaccian care spunea că un tablou îl plăteşti (cumperi) o singură dată, dar el te răsplăteşte de sute de ori, de fiecare dată când îl priveşti, cu frumuseţea lui estetică.

Şi-a făcut şi un catalog al pieselor pe care le deţine, constatând cu această ocazie, pură coincidenţă, că numărul tablourilor este acelaşi cu cel al anilor săi de viaţă.

Dar experienţa dobândită în timp l-a luminat să nu cumpere sau să investească doar de dragul de a mai bifa încă unul, de a nu achiziţiona ceva nou doar de „amorul artei“, ori din surse care nu prezintă garanţie.

Fiecare nouă achiziţie are un ritual

Uneori însă mai cere şi ajutorul cunoscătorilor, al prietenilor care, de asemenea, au afinităţi în lumea artei, pregătindu-şi parcă fiecare achiziţie după un ritual, pentru a fi gata de a o primi în colecţie şi de a o putea integra alături de celelalte piese, ca un nou membru cu drepturi depline.

„Spre deosebire de imobiliare, atât de bulversate acum, într-o perioadă de criză, investind în tablouri, în artă în general, nu ai cum să pierzi. Apoi, bucuria pe care ţi-o oferă un tablou, acea clipă de extaz, unică în felul ei ca fascinaţie, este o hrană spirituală destul de consistentă, un mic univers care te îmbracă într-un voal răcoros, dar plăcut, de emoţie“, este de părere Dan Corneliu Duca.

Citiţi mai multe în Adevărul de Seară de astăzi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite