Constanţa: Corneliu Amariei - Decanul care cântă la 20 de instrumente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

I-a plăcut muzica de copil. A început cu pianul. Apoi a luat lecţii de acordeon, contrabas, fluier, ocarină, caval, nai, cobză, mandolină, chitară, flaut etc.


A avut profesor de pian de la şase ani şi a constatat că nu poate ajunge om de concerte şi atunci şi-a zis să facă altceva. A început să cânte la acordeon, pentru că pianul nu putea să-l care în spinare. Apoi a învăţat să cânte la instrumente care lipseau din orchestră.

Decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii Ovidius este născut la Botoşani, dar a crescut în Bucovina, la Câmpulung Moldovenesc, unde a urmat şcoala. A stat patru ani ca medic la Salina Cacica, Suceava. Din 1976 s-a angajat ca medic primar la Policlinica CFR Constanţa, dar şi coordonator la Direcţia Sanitară Regională CFR. În 1990 şi-a  deschis cabinet privat şi din anul 1995 a început să lucreze la Facultatea de Medicină. Din 2002 este profesor universitar în cadrul Universităţii Ovidius.

Pasionat de muzica populară

„Singurul meu regret este că nu pot cânta mai mult. În rest, viaţa mi-a dat mai mult decât meritam şi sunt foarte mulţumit de ce-a ieşit, dar dacă aş putea cânta muzică naţională adevărată, aş fi foarte fericit“, spune Corneliu. Îşi aminteşte cu drag de perioada studenţiei când muzica însemna totul pentru el. În perioada aceea şi puţin după aceea a tot cântat... până când a decis să aleagă cariera de medic. „Eram medic şi nu eram la sapă, iar la muzică eram printre cei mai buni. Şi atunci, oricare dintre variante - am zis eu - mi-ar fi adus satisfacţii, tocmai de aceea a fost grea alegerea pe care am făcut-o“, povesteşte acum decanul.

Banii de la nunţi îi asigurau hrana şi cazarea

„Nu m-au interesat niciodată banii, însă trebuie să recunosc că erau buni banii de la o nuntă când eram student. Îmi puteam plăti o gazdă, aveam alte avantaje având ceva bănuţi“, îşi aminteşte profesorul. „De la orchestră la grupări profesionale, am fost ctitorul a ce se numeşte Uniunea Naţională a Stomatogilor din România. Am avut foarte multe recunoaşteri. În urmă cu patru luni am fost propus ca aşa-zis înalt ofiţer pentru stom la Comunitatea Europeană. Am obţinut şi meritul sanitar în grad de cavaler - o recunoaştere că activitatea desfăşurată este foarte bună“, spune decanul.

Pacientă leşinată

De-a lungul carierei a avut de-a face cu tot felul de cazuri, însă unul i-a rămas întipărit în memorie. „Mi-amintesc de unul dintre ultimele cazuri, de aceea am şi renunţat să mai lucrez de cinci ani. O pacientă mi-a leşinat şi timp de câteva minute nu am reuşit s-o resuscitez. Mi-am folosit cunoştinţele de acupunctură şi prin această metodă şi-a revenit, asta pentru că noi nu testăm bolnavii la anestezice. Atunci nu aveam  anestezice de ultimă generaţie şi e groaznic să vezi cum îţi alunecă un om de pe fotoliu“, povesteşte dr. Corneliu Amariei.

Ce-i place
Îi place muzica. A fost dirijor de ansamblu profesionist de muzică populară. Şi astăzi mai cântă la petreceri pentru a destinde atmosfera.

ce nu-i place

Nu-i place starea unor oameni de lipsă de luciditate, pentru că sunt foarte greu de evitat, de înţeles, foarte greu de contracarat. „Nimeni nu poate să spună unde este bariera dintre un om perfect lucid şi un om puţin atins de filoxeră“, spune doctorul.


Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite