Constanţa: Corina Peptan, marea învinsă la turneul de şah de la Eforie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multipla campioană a României a pierdut podiumul, deşi era principala favorită a turneului de şah de la Eforie. Festivalul Internaţional de Şah de la Eforie Nord şi-a premiat câştigătorii. La categoria marilor maeştri, premiul cel mare a fost câştigat de ruşii Maxim Turov, la masculin, şi Irina Turova, la feminin.

Lupta s-a dat până în ultima rundă între românul Marius Manolache şi rusul Maxim Turov. În final, Turov a câştigat marele premiu.

La feminin, premiul I a fost câştigat de rusoaica Irina Turova. Locurile doi şi trei au fost ocupate de Iozefina Păuleţ  şi Mihaela Sandu. Amândouă le-au surclasat pe multipla campioană Corina Peptan  şi Luminiţa Cosma, principalele favorite ale turneului de şah. „Pe lângă prestaţia foarte bună a celor două românce de pe podium, există şi o altă explicaţie a situaţiei clasamentului. Atât Peptan, cât şi Cosma au avut parte de adversari mai puternici. În cadrul clasamentului general, Turova a ocupat poziaţia 20, Păuleţ - 29, Sandu - 33, Peptan - 38, iar Cosma - 42“, a declarat Elena Popa, şeful Departamentului Presă din cadrul festivalului.

Jucător nevăzător clasat pe locul 147

La turneu a participat şi un jucător de şah nevăzător - românul Vasile Carapit, care a reuşit să ocupe locul 147 în clasamentul general. „Pentru mine, cel mai important lucru a fost că am avut ocazia să joc de la egal la egal cu jucători văzători de o asemenea valoare“, a declarat şahistul la finalul festivalului.

Românul Marius Manolache, care a fost foarte aproape de marele premiu, a apreciat că adversarii au fost foarte puternici: „Mă bucură acest premiu, chiar dacă nu este chiar cel mai mare. E meritul lui Turov, un adversar pe care
l-am întâlnit aici pentru prima dată!“, a declarat la final Marius Manolache.

„Cu fiecare turneu ai de învăţat“

Corina Peptan, marea învinsă a turneului, a mărturisit că nu este foarte dezamăgită, mai ales că adversarii au fost foarte puternici. „Cu fiecare turneu pe care îl joci ai de învăţat, fie din victorii, fie din greşelile înfrângerilor, pentru că fiecare turneu îţi creşte forţa de joc. Eu îl voi trece şi pe acesta la experienţele utile şi sunt încântată că am fost aici. Calculele hârtiei mă îndreptăţeau la mai mult, însă concurenţii au fost foarte puternici, aşa că nu am motive să fiu dezamăgită“, a declarat multipla campioană.

Nu e mulţumită de calitatea partidelor

Luminiţa Cosma, însă, a fost mai critică în legătura cu propria evoluţie. „Sincer, nu sunt foarte mulţumită de calitatea partidelor mele şi de rezultate. Se putea şi mai bine. Întotdeauna e loc de mai bine. Dar trebuie să recunoscut că turneul a fost foarte tare, cu adversari foarte puternici“, a declarat şahista. La final, organizatorii au tras linie şi au concluzionat că turneul de şah a fost un succes. „A fost o reuşită din toate punctele de vedere, ceea ce ne dă forţa şi ambiţia pentru un nou succes la următorul turneu“, a declarat Dan Păsărelu, preşedintele Clubului de Şah Siciliana din Bucureşti, organizatorul festivalului. 

La ediţia din acest an au participat aproape 500 de concurenţi.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite