Copilul din casa ororilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Vasiliuc (14 ani) a văzut cum tânăra pe care o considera soră a fost înecată de soţ în Dunăre, după care şi bărbatul s-a sinucis. Tânărul înfiat acum 10 ani de familia Garoafă a rămas pe drumuri după ce femeia care l-a crescut a fost găsită moartă, ieri, într-un dulap.

Citiţi şi:

Mama tinerei ucise de soţ a fost găsită moartă în şifonier. Tatăl este dispărut

George Vasiliuc a fost abandonat la vârsta de 2 ani de către părinţii săi biologici. Trei ani i-a petrecut într-un centru de plasament din Cernavodă, după care, în 1998, a fost „adoptat" de Elena Garoafă, asistent maternal.

Femeia mai avea doi copii, pe Gabriela (23 de ani) şi pe Ionuţ (28 de ani). Gabriela, cea pe care George, acum un adolescent de 14 ani, o considera soră, l-a luat pe băiat să petreacă Revelionul alături de ea şi soţul ei, la Feteşti. Luni după-amiază, cei trei se întorceau la Cernavodă, la „mama" Elena. Certurile dintre Gabriela şi soţul ei, Bogdan, au început în maşină. Timp de câteva minute, tânăra i-a reproşat bărbatului că „nu este bun de nimic".

Căsătoriţi de şapte ani, cei doi nu prea se mai înţelegeau în ultimul timp, mai ales că Bogdan îşi bănuia nevasta că ar avea un amant. De la o simplă ceartă până la o tragedie nu a mai fost decât un pas. „Când am ajuns la Cernavodă, în loc să o ia la stânga să mă ducă acasă, a oprit direct pe malul canalului. Bogdan a deschis uşa maşinii, apoi pe a Gabrielei şi a scos-o afară din maşină, chiar dacă ea ţipa şi nu voia să iasă. Apoi a băgat-o în apă", relatează băiatul cu voce stinsă.

A încercat să-şi salveze sora

Femeia s-a zbătut în braţele soţului şi sub ochii fratelui. Când nu a mai mişcat, Bogdan a intrat cu totul în Dunăre, cu nevasta în braţe.
Când a dispărut sub ape, George spune că a încercat să-şi salveze sora, care s-a ridicat la suprafaţă. „A scos-o apa la suprafaţă, pentru că era îmbrăcată cu un fâş", le-a povestit copilul asistenţilor de la Protecţia Copilului. Cel care a anunţat Poliţia a fost băiatul de 14 ani, singurul aflat lângă soţii Mitu. Din apă a fost scos doar trupul neînsufleţit al Gabrielei. Cadavrul lui Bogdan Mitu nu a fost recuperat încă. George a fost dus la o altă familie de asistenţi maternali.

Povestea tragediei trăite de copil nu s-a încheiat însă. Asistenţii maternali care l-au crescut, Elena şi Petre Garoafă, au dispărut imediat după ce au identificat cadavrul fiicei lor, luni seară. Ieri, cea pe care adolescentul o considera mamă, a fost descoperită moartă în locuinţa sa din Cernavodă. Zăcea în şifonierul din dormitorul său, ascunsă în spatele unor haine, cu gâtul tăiat.

„Pentru noi este o moarte suspectă"

„Făcusem cumpărături pentru pomana Gabrielei. Am pus cumpărăturile în casă şi am văzut o pată de sânge pe covorul din dormitor. Am căutat prin toată casa, prin pod şi am găsit-o în cele din urmă moartă în şifonier. Are gâtul tăiat", a spus Trică Avram, în stare de şoc. Echipa de criminalişti şi judiciarişti a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a plecat imediat către casa familiei Garoafă. „Pentru noi este o moarte suspectă. Are tăieturi pe faţă şi la gât", au declarat anchetatorii. Soţul Elenei este în continuare dispărut. Din familia groazei a mai rămas acum Ionuţ, fratele cel mare al Gabrielei. Potrivit vecinilor, tânărul în vârstă de 28 de ani se află în Afganistan, fiind militar. El nu a aflat încă de moartea mamei.

„Pentru George, familia va însemna mereu distrugere"

Şocul lui George a fost atât de mare, încât imediat după ce a asistat la ceea ce se presupune a fi o crimă urmată de sinucidere a fost complet lipsit de reacţii. În ochi i se citea groaza, iar reflexele erau întârziate. „Copilul mimează o stare de linişte şi echilibru. Abia acum se formează reacţia la ceea ce a văzut. El va fi consiliat şi evaluat în permanenţă, nu este în stare critică. Nu cred că ne-a ascuns nimic, este un copil mai naiv decât ceilalţi, tocmai din cauza intelectului său. Este normal să treacă printr-o perioadă mai depresivă, dar nici nu poate fi vorba de dezvoltarea vreunei psihoze", a declarat psihologul Simona Vlase de la Protecţia Copilului.

George a crescut cu Gabriela şi, prin urmare, este cu atât mai afectat de ceea ce i s-a întâmplat tinerei care i-a fost ca o soră. Psihologii spun că va rămâne traumatizat pe viaţă. „A fi martor la o crimă este traumatizant la orice vârstă, mai ales pentru un copil luat în plasament, care nu ştie ce înseamnă o familie. Tocmai când a fost integrat într-o familie, s-a produs tragedia care îl va marca toată viaţă. Pentru el, familia va fi sinonimă cu distrugerea", a adăugat psihologul Florian Miu. ; Mara Demir

"Bogdan a deschis uşa maşinii, apoi pe a Gabrielei şi a scos-o afară din maşină, chiar dacă ea ţipa şi nu voia să iasă. Apoi a băgat-o în apă şi a urmat nenorocirea."
George Vasiliuc martor

"Tocmai când a fost integrat într-o familie, s-a produs tragedia care îl va marca toată viaţă. Pentru el, familia va fi sinonimă cu distrugerea."
Florian Miu psiholog

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite