Constanţa: Copiii din cămine pot rămâne fără hrană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Copiii din cămine pot rămâne fără hrană
Constanţa: Copiii din cămine pot rămâne fără hrană

Protecţia Copilului Constanţa mai are la dispoziţie bani doar pentru lunile august şi septembrie. Criza economică afectează şi sistemul de protecţie socială. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) funcţionează la cota de avarie.

Dacă instituţia nu primeşte suplimentare de fonduri, angajaţii ar putea rămâne fără salarii, persoanele cu dizabilităţi -  fără ajutoarele băneşti, iar copiii din centrele de plasament - fără mâncare.

Banii alocaţi pentru hrana copiilor sunt şi aşa puţini. Spre exemplu, un asistent maternal primeşte în fiecare lună 250 de lei pentru mâncarea copilului pe care-l are în grijă.

Nici în centrele de plasament situaţia nu este mai bună. Preţurile au crescut, în timp ce suma stabilită de guvern pentru hrana copiilor a rămas aceeaşi.

O hotărâre de guvern emisă acum un an prevede că micuţii care au mai puţin de patru ani primesc zilnic hrană în valoare de 6 lei, iar cei care au între 4 şi 18 lei au un meniu în valoare de 8,3 lei.

Situaţie gravă

Protecţia Cop

image

ilului a ajuns la fundul sacului. „Pentru a ne descurca şi în acest an am avea nevoie de 8,3 milioane de lei. Noi mai avem bani doar pentru august şi septembrie. La începutul lunii octombrie, nu vom mai avea bani“, a declarat Petre Dinică, directorul DGASPC.

Creşte numărul copiilor instituţionalizaţi

Banii sunt puţini, în timp ce solicitările către instituţie cresc. Din ce în ce mai mulţi copii ajung în centrele de plasament constănţene. Anul acesta, numărul micuţilor lăsaţi în grija statului a crescut cu 20%. În doar şase luni, 55 de copii au fost instituţionalizaţi. În acest moment, în centrele de plasament constănţene sunt 525 de copii.

O creştere a solicitărilor se înregistrează şi în cazul adulţilor. Spre exemplu, de la începutul anului au fost instituţionalizate 27 de persoane şi numai în luna iulie DGASPC a înregistrat peste 20 de cereri. În multe dintre cazuri, este vorba despre persoane în vârstă sau cu handicap, fără adăpost, fără familie, care ajung în spitale şi mai apoi în atenţia instituţiei de ocrotire socială. 

Centrele de plasament sunt supraaglomerate. În fiecare unitate sunt cu aproximativ patru copii în plus peste limită. „La Centrul pentru Primire a Minorului în Regim de Urgenţă avem 15 copii peste limita admisă“, a declarat Petre Dinică.

Măsuri de criză

Conducerea DGASPC susţine că în ultima vreme cheltuielile au fost reduse drastic. „Am încercat să facem economie la utilităţi, la consumabile. În plus, salariaţii nu-şi primesc toate drepturile, aşa cum se întâmplă în alte instituţii. Despre disponibilizări nu poate fi vorba, atâta timp cât solicitările către DGASPC cresc din ce în ce mai mult. La noi disponibilizarea ar însemna închiderea serviciului“, a precizat directorul DGASPC. Instituţia are aproape 1.500 de angajaţi.

Nu ar fi pentru prima dată când este înregistrată o astfel de situaţie. Anul trecut, abia după mai multe proteste în stradă problema a fost remediată.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite