Constanţa: Copiii scoşi de stat din mizerie vor „acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Copiii scoşi de stat din mizerie vor „acasă“
Constanţa: Copiii scoşi de stat din mizerie vor „acasă“

Şapte copii ai familiei Sclipcea din satul Esechioi comuna Ostrov au fost luaţi de Protecţia Copilului din bătătura cocioabei în care trăiau. A fost şi mai rău. Până acum doi ani au trăit într-un bordei, sub pământ. „Era cald“, spune capul familiei. Grota a fost acoperită cu paie şi olană. Minorii plasaţi într-o casă de copii nu se pot acomoda cu programul impus de instituţie.

Nici în dărăpănătura în care stau acum nu au condiţii minime de trai. Nu au apă, nici curent. Copiii nu au certificate de naştere. Toţi sunt analfabeţi. Sunt plini de bube, de păduchi şi de râie. Cei mari au ajuns în orfelinate, iar cei mai mici au fost daţi în grija asistenţilor maternali. Florica Sclipcea şi Petre Costea au dat naştere la 13 copii.

Vrea să se întoarcă în sat

Trei copii au ajuns în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă Constanţa: Vasile Gabriel de 8 ani, Ionica de 11 ani şi Cristina Daniela de 15 ani. Toţi erau plini de bube, de râie şi de păduchi.

„Nici nu mai ştii ce culoare era vopsită“, spune şeful centrului, Luminiţa Cioroiu, despre fata cea mare. Acum e rasă pe cap. Pielea capului mai poartă încă urmele lăsate de păduchi. După foarte mult timp a făcut o baie. Cu toate astea, vrea să se întoarcă în mizeria de acasă. În casa care abia se mai ţine pe picioare.

„A sunat mama şi a zis că mă ia acasă!“, a spus ea. „S-a învăţat să umble toată ziua prin sat“, spun cei de la centru. Cristina muncea cu ziua pe la oamenii din sat. Primea 25 de lei şi de-ale gurii. Spăla podelele, iar vara lucra în grădini. Se simţea bine cu păduchii în cap.

A învăţat-o o vecină literele
   
Nu a fost niciodată la şcoală. O vecină, Isabela, a învăţat-o să scrie şi să citească. „Nu-mi place aici“, spune mereu. Cât timp a stat cu noi i-a aplicat o „corecţie“ surorii mai mici. „Eu am crescut-o de mică“, a simţit ea nevoia să-şi justifice lovitura cu care s-a ales sora sa. Şi, din cauza corecţiei, Ionica nu a vrut deloc să vorbească cu noi. A stat tot timpul cu capul în pământ.

Parcă se jena şi de baticul din cap care îi ascundea scalpul. Şi ea a fost tunsă când a ajuns în adăpost. În schimb, fratele mai mic, Gabriel, a avut tot timpul zâmbetul pe buze. Îi place la centru pentru că se poate uita la desene animate.
Luminiţa Cioroiu spune că micuţii s-au acomodat foarte bine în centru, că participă la activităţi împreună cu ceilalţi copii şi că din toamnă vor merge şi la şcoală.

Primăria a dat copiii statului

Protecţia Copilului a fost sesizată de primarul localităţii Ostrov,  Niculae Dragomir. În urma unei anchete,  instituţia de protecţie a copilului a apelat la instanţă.

Printr-o ordonanţă preşedinţială judecătorii au decis că micuţii trebuie luaţi de urgenţă de lângă părinţi. „Au fost mai multe anchete sociale“, spune primarul. Dar ce-a făcut comunitatea pentru ei? Situaţia nu este de azi, de ieri, ci de aproape două decenii. „Am scos bani din buzunarul meu şi le-am dat ca să facă acte de naştere la copii“, se disculpă primarul.

Şi casa dărâmată, în care stau, spune el, au primit-o tot datorită intervenţiilor lui. Şi mărinimia primăriei nu se opreşte aici. „Primăria suportă 25% din cheltuielile de la centrul de plasament!“, spune Dragomir.

Desant pe uliţă

Petre Costea, tatăl copiilor, se plânge de faptul că jandarmii şi poliţiştii i-au luat copiii cu forţa, smulgându-i practic din braţele mamei. Primarul nu ştie cum a fost, însă spune că trebuie să fie un proces verbal de constatare întocmit la faţa locului. Cine s-a dus să ia copiii? Un funcţionar pe probleme sociale, un reprezentant a Protecţiei Copilului, un judecător sindic, vreo şase - şapte jandarmi şi câţiva poliţişti - enumeră primarul. Ajutorul de şef de post, Dumitru Călin, spune de vreo 10 jandarmi de la Medgidia şi Constanţa care s-au dus să ia copiii, plus un psiholog de la Protecţia Copilului. „Nu s-a folosit forţa fizică. Mama i-a dat de bunăvoie“, îşi aminteşte el. Păi şi atunci de ce a fost nevoie de atâţia oameni? „Toţi copiii au încercat să fugă!“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite