Constanţa: EXCLUSIV/UPDATE Copii scoşi cu forţa din mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: EXCLUSIV/UPDATE Copii scoşi cu forţa din mizerie
Constanţa: EXCLUSIV/UPDATE Copii scoşi cu forţa din mizerie

Şapte copii ai familiei Sclipcea din satul Esechioi comuna Ostrov au fost luaţi cu forţa de Protecţia Copilului din bătătura cocioabei în care trăiau. Cei mari au ajuns în orfelinate, iar cei mai mici au fost daţi în grija asistenţilor maternali.

Florica Sclipcea şi Petre Costea au împreună 13 copii. Cel mare a împlinit 18 ani, iar mezina familiei are doar câteva luni. În privinţa celor şapte minori s-a dispus măsura plasării în regim de urgenţă. Trei copii au ajuns în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgenţă: Vasile Gabriel de 8 ani, Ionica de 11 ani şi Cristina Daniela de 15 ani. Restul, la asistenţi maternali: Vasilica Nicoleta de 1 an, Florin Ionuţ de 3 ani,  Maria de 5 ani şi Mădălina Nicoleta de 6 ani. 

Doi copii ai familiei au murit, când erau mici. Unul de dizenterie, în spital, şi celălalt s-a învineţit în somn, când trăiau în bordei, sub pământ. Băiatul de 16 ani, Gheorghe, este în arestul Poliţiei, după ce a omorât un om din sat. Restul de copii sunt majori.
Doar doi copii au certificate de naştere. „Nu sunt legitim cu soţia“, explică tatăl. 

Niciunul nu ştie vreo boabă de carte. Nici el nu a tocit prea mult băncile şcolii. E din Caracal. A rămas fără tată de la câteva luni. Şi femeia lui, Florica, e olteancă, de prin Brăileşti. Fără şcoală şi ea. Îşi câştigă traiul muncind cu ziua pe la oamenii din sat. De când le-au crescut copiii, i-au trimis şi pe ei să muncească cu ziua. Câştigă 25 de lei pe zi, plus mâncare. Cei mici, care încă n-au braţe bune de muncă, cerşesc mâncare pe la porţile vecinilor.

Mama lor? „Cam puturoasă“. „Se scarpină tot timpul în cap“, „Ia banii şi îşi cumpără ea dulciuri”, „Îşi drăcuie copiii”. Asta spun oamenii din sat despre Florica…  „Ne-au zis să facem casa şi ne dau copiii înapoi, dar eu le-am zis mereu că nu avem bani!“, spune Petre.

Au locuit în bordei

De doi ani stau într-o casă veche, bulgărească, de peste 100 de ani. Lipită de o coastă de deal casa abia de mai stă în picioare. Unul dintre pereţi e aproape dărâmat. La etaj nu se mai poate urca, iar plafonul se poate prăbuşi în orice moment. La parter sunt doar două camere. Acolo se găteşte, acolo se doarme. Oameni şi animale laolaltă. Pisicile miros urme inexistente de mâncare, iar câinii abia dacă mai latră de foame. Până să se mute în această casă au stat într-un bordei săpat în pământ, acoperit cu stuf şi olană.

Născut în grădină, sub nuc

Copiii s-au născut în bordei, iar ultimul sub nuc. Femeia lui a tăiat buricul pruncilor. „Nici mie nu mi-e frică, şi eu am tăiat buricul“, se mândreşte el. Au prins-o durerile sub nuc. Ploua, era frig. Acolo a născut. Înainte să-l pună într-o cârpă, ploaia a reprezentat prima băiţă a nou născutului. 

Ce zice satul…

„Şi-a făcut pomană că i-a luat“, spune Peambeghiul Pavel, o turcoaică care are casa la răscrucea satului. Lângă ea a mai apărut o vecină, dornică să-şi dea cu părerea privind soarta copiilor lui Petre. „Le-a adus preotesele saci cu ajutoare, dar le-a vândut pe băutură. Mai bine stau acolo copiii“, spune cea de-a doua.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite