Constanţa: Mihai Contanu, sindicalistul care îndrumă şcolarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Mihai Contanu, sindicalistul care îndrumă şcolarii
Constanţa: Mihai Contanu, sindicalistul care îndrumă şcolarii

Performanţele elevilor pe care îi pregăteştela matematică se văd în medaliile şi diplomele obţinute la concursurile locale şi naţionale

Pe când era elev şi apoi student, Mihai Contanu şi-a început cariera în turism, dar de ani buni este dascăl, o meserie la care acum nu mai vrea să renunţe.

„Am lucrat în Mamaia şi am urmat toate treptele de la curier până la recepţioner. Şi acum m-aş angaja, dar nu pentru bani, şi cred că aş face ca lucrurile să meargă mai bine şi aş aduce mulţi turişti, dar nu renunţ la meseria de dascăl“, spune profesorul de matematică.

S-a simţit atras de matematică încă de când era elev şi consideră că alegerea sa a fost influenţată şi de profesorii pe care i-a avut la Şcoala nr.12 şi la Liceul Mihai Eminescu.

„Probabil că am avut norocul să dau peste cadre didactice care într-adevăr erau profesori de şcoală şi nu doar cu facultate.

Cei pe care i-am avut în clasele primare şi gimnaziale au fost mămoşi şi au avut grijă de noi“, consideră dascălul. Este profesor din 1972 şi de atunci vine zilnic în faţa elevilor.

Competiţiile reglează...tensiunea

Recent a participat cu elevii săi la un concurs interjudeţean organizat la Ploieşti, de unde s-a întors cu 12 premianţi.

„Concursurile sunt importante pentru că îmi reglează temperatura...Ca să mergi trebuie să ai curaj ca profesor mai ales pentru că sunt elevii tăi. Problema este să ai curajul să vii cu ei la concursuri şi apoi să poţi privi oamenii şi să se vadă de ce te-ai dus“, explică profesorul.

Mai dificil este când competiţia are loc în alt judeţ, iar fiecare profesor vrea ca elevii săi să arate cât de isteţi şi pregătiţi sunt.

„Avem copiii foarte buni pe care trebuie să ştim cum să îi mângâiem pentru a răspunde. Îi şi încurajăm, deşi material nu le putem oferi decât felicitări şi diplome pe un panou, dar şi note bune”, explică profesorul. Orice concurs, chiar şi cel la Ploieşti unde premiile au curs gârlă, este important atât pentru profesor cât şi pentru şcolari.

„Eram sigur că vom câştiga. Cei de acolo ştiau că am venit să le luăm premiile... facem prăpăd, la figurat“.

Realitatea dură

Este şi vicepreşedinte al Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar din Constanţa, ceea ce l-a făcut să afle mult mai adesea şi mai în detaliu problemele cu care se confruntă colegii săi, mai ales cei care predau la ţară.

Lipsa de susţinere a acestora, crede profesorul Contanu, va provoca doar pierderi pentru educaţie. „Cum să trăieşti cu 400 de lei pe lună şi să te prezinţi impecabil în faţa elevilor?”, se întreabă retoric profesorul.

Aceasta este însă situaţia celor mai mulţi profesori de la ţară care îşi dau mai mult de jumătate din salariu pe transport. Chiar dacă şcolile arată acum mai bine, problemele sunt încă multe.

La fel de impresionanţi sunt şi elevii care nu au vizitat până acum oraşul Constanţa şi nu au văzut marea...

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite