Constanţa: Constantin Grigoruţă - Designer-ul care imortalizează peisaje

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Constantin Grigoruţă - Designer-ul care imortalizează peisaje
Constanţa: Constantin Grigoruţă - Designer-ul care imortalizează peisaje

În clasa a VII-a a avut prima expoziţie cu tablouri în acuarelă, cu peisaje din Valea Jiului, unde şi-a petrecut vacanţa de vară. Acum 29 de ani a părăsit Dorohoiul natal şi a venit cu soţia la malul mării.

A ţinut pentru prima dată un aparat de fotografiat în mână la vârsta de opt ani. A fost încurajat de părinţi să facă poze. I-a ascultat, dar numai pentru că fotografiile îl ajutau să reţină detalii. Preocuparea pentru imortalizarea peisajelor a devenit, ulterior, o necesitate.
„Atunci când documentam o lucrare, dacă era vorba despre imagine, îmi era mult mai facil să reţin detaliile astfel. Aşa că, neexistând copiatoare, ceream permisiunea să fac poză la ce mă interesa, deşi eram privit cu curiozitate. Apoi, toate etapele unei machete le reţinem mai uşor prin fotografie“, îşi aminteşte Grigoruţă.

Lucrările vorbesc în locul lui

Experienţa acumulată în studenţie i-a servit la catedră şi i-a învăţat pe proprii elevi să se folosească de fotografie pentru realizarea portofoliului pentru admiterea la facultate. A venit în Constanţa în 1980, iar din 1991 predă design la Colegiul de Arte „Regina Maria“. Biografia şi lista impresionantă de expoziţii pe care le-a avut cu propriile lucrări spun multe despre Constantin Grigoruţă.

Disponibilitatea pentru pictură, fie de şevalet sau pe computer, a făcut ca de sub penelul lui Grigoruţă să iasă adevărate opere, prezentate în zeci de expoziţii. Cu toate acestea, cea mai mare parte a timpului o dedică elevilor secţiei de design de la Colegiul de Arte „Regina Maria“ din Constanţa.

Îi învaţă şi cele mai mici trucuri. Îi încurajează în orice ar face şi le promovează lucrările oriunde are ocazia. Ultimul exemplu în acest sens este calificarea la faza regională a unui concurs organizat de Enel Electrica. Cei 26 de elevi pe care îi coordonează în proiect au prezentat creaţii vestimentare realizate din materiale reciclabile.

Constantin Grigoruţă a încercat să împărtăşească şi altora din cunoştinţele sale despre fotografie. Timp de un an a predat această disciplină la Facultatea de Jurnalism de la Universitatea „Ovidius“. Timpul însă nu i-a mai permis să se ocupe la fel de mult şi de micul său atelier, iar fotografia făcută din pasiune, schiţele de desen şi picturile ar fi trebuit să aştepte. Nu a putut  însă să stea departe de ele, aşa că a preferat să renunţe la catedra de la universitate. „Îmi face însă mare plăcere când îi revăd pe foştii mei studenţi printre actualii ziarişti din Constanţa“, spune Grigoruţă.

Aflaţi mai multe despre pasiunile unui dascăl de design din Adevărul de Seară!

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite