Constanţa: Constantin Chera vede istoria ca o ibovnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Constantin Chera vede istoria ca o ibovnică
Constanţa: Constantin Chera vede istoria ca o ibovnică

Şi-a dedicat toată viaţa cercetării trecutului. Istoricul Constantin Chera s-a mutat acum mai bine de 30 de ani la Constanţa, îndrăgostit fiind de mare. Ar povesti ore-n şir despre necropolele Tomisului, despre fiecare obiect expus în vitrinele Muzeului de Arheologie sau despre cetăţile Dobrogei. Fără să se plictisească.

În copilărie, spunea că-şi doreşte să devină şofer pe autobuzele Oficiului Naţional de Turism (ONT), ca să călătorească-n toată lumea. Părinţii ar fi vrut să-l facă specialist în comerţ exterior, ca să aibă un viitor îndestulat.

Dar el a ales istoria. Şi nu-i pare rău. „Pentru mine contează mai puţin beneficiile materiale. Sunt mai importante satisfacţiile profesionale“, mărturiseşte profesorul Constantin Chera.

Păcuiul lui Soare,prima tabără

A dezvoltat pasiunea pentru istorie în adolescenţă, graţie unei profesoare. „Mama mea este nemţoaică, aşa că eu am urmat Liceul German din Bucureşti. Profesoara mea de istorie m-a influenţat foarte mult, m-a făcut să-mi placă această materie“, se destăinuie Constantin Chera.

Pentru că era foarte interesat de arheologie, profesoara l-a ajutat să meargă într-o tabără de cercetare, la cetatea Păcuiul lui Soare, în Dobrogea. „Era prin anul 1966. Pentru mine a fost o escapadă de pasiune juvenilă.
Am rămas  legat sentimental de acel loc“, îşi aminteşte cu nostalgie Constantin Chera.

La vremea respectivă, Muzeul de Istorie şi Arheologie din Constanţa sprijinea activitatea de cercetare de pe insulă, pentru că cetatea se afla sub jurisdicţia sa.

Aşa a ajuns să-i cunoască pe muzeografii constănţeni. După absolvirea liceului, a plecat la Sibiu şi a urmat cursurile facultăţii. A început apoi să colaboreze cu revista Pontica, anuarul Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie.

În 1973, după absolvirea facultăţii, a plecat în oraşul Rupea, din Braşov, unde a predat doi ani istorie în limba germană. Apoi, s-a ivit un post la Muzeul de Arheologie din Constanţa şi a plecat fără să ezite o clipă.

Pasionat şi de natură

N-ar renunţa nici în ruptul capului la meseria pe care o are. „Mă simt mai apropiat de meseria mea şi de tot ce am făcut eu. Ar însemna să-mi trădez crezul. Mă consider foarte norocos, pentru că toată viaţa am făcut ce mi-a plăcut.

Am lucrat la laboratorul de restaurare, apoi la cercetare. Am lucrat foarte mult la necropolele Tomisului“, povesteşte profesorul. A participat la lucrări arheologice şi stagii de formare în Franţa, Austria, Italia şi Croaţia. În toamnă este din nou invitat la congrese organizate în Grecia, Croaţia şi în Italia.

Din 2005 până în primăvara acestui an, a fost director al Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. „Am încercat să aduc cât mai mulţi turişti şi am reuşit să-i aduc pe cei care vin cu navele de croazieră.

Trimitem scrisori de mulţumire şi oferte, am stabilit relaţii cordiale în multe ţări şi cu colegii din Bulgaria, care au început să organizeze vizite de o zi la Constanţa“, spune Constantin Chera.

Îi place nu doar istoria, ci şi ştiinţele naturii, aşa că este membru în organizaţia de mediu Oceanic Club. „De curând m-am întors dintr-un periplu pe coasta egeeană. A fost minunat. Îmi plac foarte mult activităţile de diving şi biologia marină“, povesteşte Chera.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite