Constănţenii plătesc cele mai mari taxe din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constanţa depăşeşte până şi Capitala în ceea ce priveşte cuantumul impozitelor locale plătite de proprietarii de locuinţe şi terenuri. În aceste condiţii, edilul Radu Mazăre se plânge că nu-i ajung banii pentru a-şi pune în aplicare proiectele.

După Constanţa, în topul celor mai mari taxe, realizat de „Adevărul“, urmează Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. La Constanţa, pentru o garsonieră trebuie să achitaţi aproape 80 de lei în zona centrală şi ceva mai puţin de 60 de lei la periferie.

Apartamentul de două camere (50 de metri pătraţi) este impozitat cu peste 120 de lei în centru şi cu aproape 90 de lei la periferie. Proprietarii de terenuri plătesc, în centrul Constanţei, impozite la fel de mari (440 de lei pentru 500 mp) cu ale celor de la Bucureşti şi Craiova.

Nordul, mai „scump“ decât sudul


Doar la periferie se schimbă raporturile, cu Craiova pe primul loc (100 de lei), urmată de mai multe oraşe, printre care şi Constanţa (90 de lei pentru 500 mp).

Şi în Tulcea se regăsesc taxe destul de mari: garsoniera din zona centrală este impozitată cu 63,8 lei, iar cea de la periferia oraşului - cu 55,8 lei. Pentru un apartament de două camere, tulcenii plătesc o taxă de aproape 100 de lei în centru şi 85 de lei la periferie, iar pentru un teren de 500 mp - 325, respectiv 75 de lei.

În oraşele mari din sudul ţării (Târgu-Jiu şi Craiova, în prezentarea noastră), taxele locale sunt semnificativ mai mici decât în nord. La Târgu-Jiu, de exemplu, garsoniera este taxată cu 65 de lei dacă se află în centru, respectiv cu 57 de lei dacă e amplasată la periferie. Iar apartamentul de două camere - cu 98 de lei, respectiv cu 75 de lei.

Pentru comparaţie, la Arad trebuie plătiţi 76 de lei (centru), respectiv 60 de lei (periferie) pentru o garsonieră şi 115 lei, respectiv 90 de lei, pentru locuinţa cu două camere. La Suceava, proprietarii trebuie să plătească 72,6 lei pe garsoniera din centru sau 63,6 lei pe cea din periferie, iar pentru apartament - 111 lei în centru sau 96,5 lei la marginea oraşului.

De altfel, din datele centralizate de noi reiese că în oraşele cu potenţial turistic se regăsesc cele mai mari taxe locale, atât pe terenuri, cât şi pe apartamente sau garsoniere.

Taxe mici la Craiova

Cele mai mici taxe locale din oraşele de importanţă regională se regăsesc la Craiova. Aici, contribuabilii plătesc mai puţin de 60 de lei pentru garsoniera din centru sau 50 de lei pentru cea de la periferie, respectiv sub 70 de lei (centru) sau 60 de lei (margine) pentru apartament.

Mazăre: „Primăria Constanţa a primit canci“


În timp ce constănţenii plătesc cele mai mari taxe din ţară, Mazăre se plânge că nu-i ajung banii pentru a face tot ce şi-a propus în Constanţa. Întors dintr-o vacanţă de o lună în Caraibe, edilul spune că îi va lăsa pe constănţeni să decidă cum să împartă puţinii bani de care municipalitatea dispune în 2011.

„Vreau să mă consult şi cu locuitorii Constanţei, să vedem care consideră ei că ar fi ordinea priorităţilor“, susţine Mazăre. El spune că va face un sondaj pe un eşantion de 1.000 de respondenţi.Constănţenii pot comenta pe pagina de Internet a Primăriei Constanţa.

Încasările la bugetul local au scăzut. „Anul trecut, la 14 ianuarie, încasasem 2,8 milioane de lei, anul ăsta - 1,8 milioane de lei“, a declarat Radu Mazăre.

O cheltuială în plus

Anul acesta, administraţia locală este obligată prin lege să înfiinţeze şi Poliţia locală. „Vreau să ştiu dacă la ora actuală siguranţa vieţii şi a bunurilor costănţenilor reprezintă o prioritate, astfel încât să înfiinţăm poliţia“, mai spune edilul.
Guvernul, dator la primărie

Primăria Constanţa spune că mai are de primit de la Guvern 34 de milioane de lei pentru subvenţiile la încălzire. „Primăria Constanţa - canci are de primit! Braşov a primit în plus 100 de milioane!“, a mai spus Mazăre.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite