Constănţenii, campionii Balcanilor la cel mai popular joc pe computer GALERII FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Balcaniada de Counter Strike găzduită în weekend, constănţenii de la Earthquake, împreună cu bucureştenii de la The Elder Gods, s-au calificat pentru finala celui mai mare festival digital din lume

Românii au dat clasă, în weekend, la jocurile de calculator Counter Strike şi Starcraft. La evenimentul balcanic desfăşurat în premieră, la Constanţa, două echipe româneşti de Counter Strike au cucerit cele două locuri rezervate regiunii, la finala mondială DreamHack Winter 2011 din Suedia.

Cei care s-au clasat pe locul întâi au fost constănţenii de la Earthquake (Eq), urmaţi de bucureştenii de la The Elder Gods (TeG). Finala de la StarCraft a fost adjudecată tot de un român, Silviu Lazăr (NightEnD) din Bucureşti, un tânăr pentru care jocul este deja o profesie.

Următorul meci, cel mai important

Sala Forte Games fierbea în weekend, plină de jucători, susţinători, fane şi simpatizanţi. Pe plasme se urmăreau partidele în timp real. Aşa a fost şi sâmbătă, la etapa naţională, dar mai ales duminică, în etapa balcanică. Concurenţa a fost acerbă şi nici un moment jucătorii români nu s-au declarat siguri sută la sută pe victorie. Mai degrabă au părut rezervaţi şi gânditori, privind aprigii competitori din Bulgaria, Serbia, Bosnia sau Ungaria.



Echipele de Counter Strike au fost cele mai agitate. Formate din cinci jucători, cu strigăte şi urale, clanurile au luptat pentru un loc în finala naţională, apoi balcanică. Jocul de Counter Strike este lupta crâncenă dusă în două reprize dintre terorişti şi forţele speciale - cu costumaţie de camuflaj şi veste antiglonţ, pistoale, mitraliere, cuţite, bombe şi grenade. Rolurile sunt schimbate la pauză, iar cine ajunge primul la 16 runde câştigate ia partida.

Elita jucătorilor de Counter Strike din Balcani a venit la Constanţa

Elita jucătorilor de Counter Strike din Balcani în competiţie la Constanţa

Profesioniştii de la The Elder Gods (TeG) din Bucureşti şi-au stăpânit foarte bine emoţiile. Unii îi vedeau drept favoriţi, dar bucureştenii nu şi-au pierdut nicio clipă morga de oameni care trebuie să muncească serios pentru fiecare victorie. „Acum avem meci cu o echipă de divizie B, dar ne pregătim la fel ca pentru celelalte. Următorul meci este cel mai important“, a declarat liderul TeG Daniel Paka, fără urmă de zâmbet.

Aşii din mânecă

La câteva calculatoare distanţă, constănţenii de la Earthquake (Eq) păreau mai degrabă o gaşcă de puştani care se strâng la o joacă de cartier. Discuţiile lor erau însă serioase, strict la obiect, cu termeni criptaţi pentru profani. În finala naţională, bucureştenii de la TeG porniseră cu un uşor avans faţă de ei, campionii en-titre. „Am nimerit pe o placă nouă de joc, ne-a fost mai greu. Dar nu ne schimbăm strategia, ne păstrăm tactica, am exersat-o îndelung, suntem siguri pe ea. Şi bineînţeles că mai avem aşi în mânecă“, a zâmbit complice Liviu Munteanu, liderul de la Earthquake.

În sala alăturată, StarCraft se joacă în linişte. Jocul este individual, fără coechipier, fără camarad care să-ţi acopere spatele - doar tu şi tabăra de luptă pe care ţi-o creezi. În România, vedeta Starcraft este bucureşteanul Silviu Lazăr (23 de ani), cunoscut ca NightEnD. Joacă relaxat, cu un uşor zâmbet în colţul gurii. Nicio emoţie. „Pentru mine a depăşit stadiul de hobby sau pasiune. Eu sunt singurul român angajat la Fnatic, una dintre cele mai mari echipe de jucători profesionişti din lume. Un jucător de StarCraft câştigă mai mulţi bani ca un fotbalist de la Steaua şi Dinamo. Aşa că este lesne de închipuit de ce mă dedic acestui joc“.

Fost component al echipei TeG, bucureşteanul a fost disputat şi de echipe de străini pentru performanţele lui. S-a întors recent din Germania, de la un campionat european unde s-a clasat pe locul patru.

Răsplata orelor la computer


Pentru 11 familii de români, iată că pasiunea devoratoare a copiilor n-a fost simplă pierdere de timp. Au câştigat premii de sute de euro, cel mai valoros fiind o placă video MSI de 1.500 de euro ce a revenit constănţenilor de la Eq. Când au câştigat runda finală, luni dimineaţa, la ora 3, băieţii au sărit în sus de bucurie. Au aruncat căştile de pe urechi şi s-au îmbrăţişat nebuni de fericire. Erau de 15 ore în joc, cu mici pauze. „Am depăşit momentele slabe, ne-am concentrat şi am revenit în clasament. Finala a fost a noastră, că doar de asta avem valoare, nu?“, a declarat fericit liderul Earthquake, Liviu Munteanu.



În Suedia, la Jönköping, îi aşteaptă alte 60.000 de euro puse în joc, iar deplasarea este suportată de organizatorul PGL. Finala mondială DreamHack Winter se joacă în perioada 24-27 noiembrie, când este estimată participarea a 15.000 de persoane. Cei 11 câştigători vor concura la finala din Suedia cu alţi 85 jucători profesionişti, majoritatea din Europa, pentru premii în valoare de peste 60.000 de euro.

Citeşte şi Campionul de Counter Strike - Liviu Munteanu, liderul echipei Earthquake, ţinteşte un nou titlu


„Am reuşit să dovedim şi de această dată potenţialul pe care îl au românii în sportul electronic. Îi felicit pe cei 11 câştigători pentru pasiunea şi perseverenţa de care dau dovadă şi sperăm să-i revedem şi pe podiumul din Suedia! Evenimentul a fost un succes total pentru România. În 2012 evenimentul se va extinde, vom renunţa la titulatura «Balkan» şi vom include alte şase ţări în competiţie: Moldova, Turcia, Israel, Grecia, Macedonia, Muntenegru“, a declarat organizatorul Silviu Stroie, managerul general Computer Games şi preşedinte al Ligii Gamerilor Profesionişti (PGL) - singura asociaţie din România pentru promovarea sportului electronic.

Pasionaţii jocurilor pe calculator au avut ocazia să testeze, în premieră în România, două titluri ce vor fi lansate anul viitor: Counter Strike Global Offensive şi DOTA 2. Cele mai accesate titluri în România sunt Counter Strike şi DOTA, fiecare având aproximativ 500.000 de jucători. În ţara noastră dintre cele aproximativ 7 milioane de persoane conectate la internet, peste 2 milioane sunt gameri activi, 100.000 dintre aceştia fiind jucători hardcore. România are aproximativ 20.000 de jucători de performanţă.

Componenţa echipelor câştigătoare

Eq Constanţa: Liviu Munteanu (DecE), Sedan Ibram (SeDaN), Daniel Hohan (SZR), Iaşar Ener (ENER), Taofik Jawich (TaofiK). Palmares recent: a câştigat în 2010 World Cyber Games România.

TeG Bucureşti: Daniel Paka (k1d0r), Dan Cristian Voinea (DaNy), Cătălin Stănescu (bEet0n), Cosmin Cetanas (WhitE), Andrei Constantin (SNAPPLE). Palmares recent: trofeul Samsung European Championship 2011 România.

Cei cinci magnifici
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite