Constanţa: Litoral 2009 / Centrul Constanţei primeşte bulină neagră din partea străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Centrul Constanţei primeşte bulină neagră din partea străinilor
Constanţa: Litoral 2009 / Centrul Constanţei primeşte bulină neagră din partea străinilor

Turiştii care vizitează centrul Constanţei pleacă spre alte destinaţii cu o impresie neplăcută. Toate oraşele mari ale României au o zonă istorică. Alte municipalităţi, cum ar fi Sibiul, au reuşit să pună în valoare vechimea construcţiilor. În schimb, la Constanţa se aude de ani de zile de propuneri, dar nimic concret.

Turiştii străini care vin într-un itinerar prin ţară sau acostează cu vasele de croazieră în Portul Tomis şi vizitează centrul istoric al Constanţei, pleacă de acolo spre o altă destinaţie cu o impresie amară. Clădirile vechi, altfel cu o arhitectură impresionantă, se află într-o stare de-a dreptul deplorabilă şi sunt un pericol la drumul mare, oricând putând să se prăbuşească. Din această cauză centrul istoric rămâne o atracţie turistică doar pe hârtie.

Cinci clădiri cu risc

Riscurile cresc de la o zi la alta şi chiar dacă unele au câte un banner pe care scrie mare că există pericol de prăbuşire. Dintre toate clădirile vechi din zona Peninsulară a oraşului Constanţa, la cinci dintre ele, experţii tehnici au stabilit că au cel mai ridicat grad de risc şi oricând se pot prăbuşi. Cu toate că zona este plină de terase şi restaurante, majoritatea clădirilor de aici par scoase dintr-un film de război, fără geamuri, cu tencuiala căzută şi pline de mizerie. Strada este plină şi ea de gropi, iar trotuarul găurit completează senzaţia de paragină pe care o ai odată ce pătrunzi în partea veche a oraşului.

Un simbol părăsit

Nici pe faleză turiştii nu găsesc o privelişte mai frumoasă. Pavajul este la fel de ştirbit ca şi în oraş cu toate că, cu ani în urmă, faleza din Constanţa era locul potrivit pentru plimbări romantice la malul mării.

Puţin mai încolo, pe faleză, se află şi vestitul Cazino din Constanţa, cunoscut turiştilor din toată ţara şi fiind de fapt simbolul staţiunii. Geamurile sparte, pereţii decojiţi de var sau chiar găuriţi dau edificiului un aer părăsit. De altfel, aşa şi este. Pe uşa de la intrare este postat un anunţ scris cu pixul: „Nu se vizitează. Renovare“.

„Un oraş plictisitor!“

Constănţeanul Andrei Amza, fost angajat în recepția unui vas de croazieră, ne-a destăinuit impresiile străinilor care au poposit pentru câteva ore la malul Mării Negre în România. „Vaporul pe care lucram, Emerald, a stat o zi în port, timp în care turiștii, majoritatea britanici, au vizitat cam totate punctele turistice ale orașului. La sfârșitul zilei, eram foarte curios să știu părerea lor despre orașul meu natal și mărturisesc că opiniile lor mi-au lăsat un gust amar. Cei mai mulți foloseau cuvântul «plictisitor»“, își amintește fostul recepționer. „Spuneau că nu este nimic interesant de văzut, iar unii chiar nu înțelegeau de ce compania a pus Constanța pe itinerariul vasului, pentru că este un oraș care în nu prea ai ce vedea“, spune Andrei Amza.

Planuri şi strategii

Toate construcţiile deteriorate din zona veche sunt locuite, iar autorităţile spun că majoritatea clădirilor cu risc seismic sunt revendicate. Oficialităţile nu pot dispune măsuri până când proprietarul nu va fi stabilit. În schimb, de câţiva ani încoace se tot fac promisiuni în privinţa reabilitării zonei istorice, însă, până în prezent lucrurile concrete nu prea se văd.

La fel de dezarmantă este şi ultima declaraţie dată de către reprezentanţii Primăriei reporterilor noştri. „Avem nişte proiecte, dar eu nu vă pot da mai multe amănunte“, a precizat Anca Gemănaru, şeful Biroului „Peninsulă“ din cadrul Primăriei Constanţa.

image

„În alte ţări europene cu zonă istorică nu am văzut aşa o nepăsare din partea autorităţilor“, Primitivo Baigo (65 ani) turist Spania.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite