Constănţeanul Lică Gherghilescu este de un sfert de veac pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, maestrul Lică Gherghilescu aniversează 25 de ani de la debutul pe scena Teatrului Ovidiu, de la malul mării.

În copilărie, Lică Gherghilescu şi-a dorit să ajungă un sportiv renumit. În adolescenţă a făcut parte din lotul de tineret al echipelor constănţene Farul şi Portul. Din cauza unui accident a fost nevoit să renunţe la fotbal. Astfel, s-a hotărât să devină actor.

„Am cochetat cu actoria de mic. Îmi amintesc şi acum de rolurile pe care le primeam în scenetele de la şcoală. Am fost şi Nică din poveştile lui Creangă, am interpretat şi personaje din schiţele lui Caragiale“, rememorează artistul.

Un debut de succes

Astăzi, maestrul aniversează 25 de ani de la debutul său pe scena Teatrului Ovidiu din Constanţa. Rolul care l-a făcut celebru a fost cel al lui Ion, personaj al piesei „Aceşti îngeri trişti“, scrisă de D.R. Popescu şi regizată de Dominic Dembinski.

Acelaşi rol i-a adus artistului dobrogean premiul de debut, în cadrul Festivalului de Teatru Contemporan, organizat la Braşov în 1986. „Lumini, public, ropote de aplauze la final. A fost unul dintre cele mai reuşite spectacole“, îşi aminteşte artistul cu nostalgie.

Peter Munk - rolul de suflet

La sfârşitul săptămânii artistul constănţean va fi din nou sărbătorit. De data aceasta el va aniversa cei 29 de ani de la primul spectacol pe care l-a susţinut pe scena Teatrului de Copii şi Tineret din oraş. Rolul pe care l-a interpretat atunci a fost cel al cărbunarului Peter Munk, din piesa „Inima rece“.

„Este rolul meu de suflet, a fost primul personaj pe care l-am interpretat în faţa unui public. E drept că am avut ceva emoţii, dar a fost bine“, povesteşte maestrul artei dramatice constănţene.

Pentru a cinsti acest eveniment, actorul şi regizorul Lică Gherghilescu va readuce în faţa publicului piesa sa de debut, „Inima rece“. Premiera spectacolului va avea loc sâmbătă seară, la Teatrul de Copii, la ora 18.00. „Spectacolul de sâmbătă reprezintă şi întoarcerea mea la scenă. De mai bine de 10 ani nu am mai fost distribuit într-un rol“, spune actorul.

Filmele din viaţa sa

Lică Gherghilescu, care în prezent este directorul Teatrului de Copii Constanţa, a fost prezent şi pe marile ecrane, nu doar pe scenă. El a  primit roluri în mai multe producţii cinematografice realizate în anii ’80.

Este vorba despre celebrele filme:  „Cucoana Chiriţa“, „Chiriţa în Iaşi“, „Zâmbet de soare“, „Pas în doi“  şi „Căderea Constantinopolului“. „Dintre toate aceste roluri cel mai mult mi-a plăcut cel al lui «Guliţă», personaj din seria «Chiriţelor»“, mărturiseşte maestrul.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite