Constănţeanca Corina Birghilă a luat bronzul internaţional la matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a obţinut medalia de bronz la olimpiada internaţională de matematică a ţărilor din sud-estul Europei. Acum se pregăteşte să participe la o tabără de matematică în Belgia.

Corina a avut o înclinaţie pentru cifre încă din generală. Plăcerea de a studia matematica i-a dat-o dirigintele. „Ştefan Cârâc m-a făcut să-mi placă matematica, iar din a V-a şi până în a VIII-a am participat la diferite competiţii“, spune studenta.

A recuperat prin studiu

A studiat la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, însă în liceu nu a aprofundat acest domeniu. „Am început să-mi valorific plăcerea de a studia matematica abia la facultate“, mărturiseşte ea.

I-a fost destul de greu la început, în primul an de facultate, pentru că a trebuit să recupereze. Programul zilnic al Corinei cuprinde zeci de ore de studiu la facultate, cercetare după cursuri şi alte câteva ore seara. Astfel a reuşit să fie la nivelul colegilor ei şi chiar să-i depăşească.

La prima participare

Studenta a reuşit să obţină medalia de bronz la olimpiada internaţională de matematică, la ediţia din această primăvară care s-a ţinut la Bucureşti, la Universitatea Politehnică. „A fost foarte important pentru mine concursul, mai ales că am fost la prima participare internaţională. Acum am ajuns la un nivel mai ridicat şi a fost o încercare pentru mine“, susţine tânăra.

Corina a concurat alături de cei mai buni studenţi la matematică din sud-estul Europei, însă a reuşit să fie la nivelul lor. „Ruşii obţin mereu aurul, ca şi acum. Au fost participanţi şi din Grecia, Bulgaria sau Ungaria, care sunt foarte buni. Ei studiază numai matematică în facultate. Aria curriculară de la noi cuprinde şi materii generale şi trebuie să ne pregătim la mult mai multe“, explică studenta.

Cum s-a desfăşurat concursul

La olimpiadă, Corina a avut de rezolvat patru probleme de analiză şi algebră, iar pentru fiecare obţinea un punctaj de la 1 la 10. Studenta constănţeancă a obţinut cel mai mare punctaj la algebră şi a însumat, la finalul concursului, 5,5 puncte. Cel mai mare punctaj l-au obţinut ruşii: 28 de puncte. 

Problemele erau la nivel de facultate, anul I şi II. Pentru prima participare internaţională, studenta de la Ovidius este mulţumită de rezultat. „Am fost surprinsă pentru că nu mă aşteptam, mai ales că nu m-am pregătit foarte mult timp. Am vrut doar să merg să capăt experienţă şi să văd cum este“, conchide fata.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite