Constanţa ar putea deveni oraş-martir al Revoluţiei din ‘89 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul României a decis, ieri, ca municipiul Constanţa să fie trecut pe lista oraşelor unde a curs sânge în Decembrie 1989. Iniţiatorul proiectului este constănţeanul Aledin Amet, deputat din partea minorităţilor naţionale. Proiectul trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Motivele care au stat la baza proiectului sunt cei 33 de morţi şi 88 de răniţi de la malul mării care s-au sacrificat la Revoluţie.

Iniţiatorul legii, deputatul Aledin Amet, apreciază că oraşul Constanţa merită acest titlu pentru că a avut o contribuţie însemnată la Revoluţie. „Aici au murit oameni, au fost mulţi răniţi, s-a ieşit în stradă, s-a luptat. Au fost localităţi unde nu s-a întâmplat mai nimic, dar au primit acest statut. Constanţa merită să fie declarat oraş-martir“, a motivat Aledin Amet. „Eu am conturat proiectul în urma discuţiilor cu reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari din Constanţa. Ei mi-au prezentat documente şi am decis să fac ceva pentru ei“, a spus deputatul constănţean care a obţinut ieri, în Senat, 73 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 5 abţineri.

Act de dreptate târzie

Ideea este una mai veche, pe care şi fostul senator, profesor şi revoluţionar Gheorghe Dumitraşcu a dorit s-o fructifice. Istoricul susţine că a mai existat o astfel de campanie după 1990: „S-a mai discutat în Parlament în legătură cu declararea unor oraşe-martir. Din nefericire, acea campanie nu a fost fundamentată ştiinţific“.

După 21 de ani, profesorul crede că s-au lămurit multe aspecte legate de circumstanţele morţilor Revoluţiei din ‘89. „Am sprijinit toate acţiunile revoluţionarilor în general. Salut acest demers, e un act de dreptate târzie care se răsfrânge asupra oraşului. Nu fac clasamente, dar după numărul morţilor şi al răniţilor municipiul Constanţa ar fi trebuit să fie declarat oraş-martir printre primele din ţară“, a concluzionat Gheorghe Dumitraşcu.

Reacţia revoluţionarilor

Preşedintele Asociaţiei Revoluţiei din Decembrie 1989, Gheorghe Turcu, spune că se zbate din 1993 - 1994 ca municipiul Constanţa să fie declarat oraş-martir. „Merităm acest lucru pentru că la noi, în Casa Albă, a pătruns armata. Nicăieri în ţară nu s-a produs aşa ceva, dar toţi sunt martiri“, a spus Gheorghe Turcu. El apreciază efortul celor care au iniţiat proiectul, însă crede că până la a fi declarat oraş-martir este cale lungă. „Proiectul trebuie să treacă de Camera Deputaţilor“, a explicat Gheorghe Turcu.

Citiţi mai multe în  de astăzi!

stampila constanta

VIDEO

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite